DR. HOFFMANN RÓZSA

Full text search

DR. HOFFMANN RÓZSA
DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! - mert gondolom, ön fog válaszolni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma november 24-én önkéntes munkát népszerűsítő kampányt indított el, amely a december 5-ei önkéntesek világnapjáig tart, pontosabban most már tartott. A kampány szlogenje: „Nem elég egy gondolat, szükséges az akarat is, amelyet tettek követnek: vállalj te is önkéntes munkát!” Az akcióval a minisztérium célja az, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesen vállalt tevékenységek széles körére, valamint az önkénteseket foglalkoztató szervezetekre, intézményekre.
Az önkéntességet gyakran ételosztással azonosítják, holott jóval többről van szó, hiszen majd’ mindenki találhat magának olyan tevékenységet, amit egy jó cél szolgálatában végez, és még örömét is leli az adott munkában. Mindezek fontosságát a Fidesz-KDNP-kormányzat már korábban felismerte, és 2011-ben a köznevelésről szóló törvényben törvénybe foglalta a közösségért végzett munka széles körben való megismertetését és elterjesztését, így az érettségi bizonyítvány megszerzésének feltételévé tette az 50 óra közösségi szolgálat elvégzését és annak igazolását.
Bár az önkéntesség nem ugyanaz, mint a közösségi szolgálat, hiszen motivációjukat tekintve különböznek, mégis azt remélhetjük, hogy a közösségi szolgálat a későbbiekben azt az eredményt fogja elérni, hogy a társadalom nyitottabbá válik az önkéntességet illetően. Közös eleme a közösségi szolgálatnak és önkéntességnek, hogy mind a két tevékenység közhasznú célt szolgál, a munkát elvégző személy és a környezete is többé, értékesebbé válik, hiszen mindenki olyan értékek birtokába jut, amelyek megerősíthetik a közösségi elköteleződés és felelősségvállalás tudatát.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat: milyen visszajelzések érkeztek a közösségi szolgálattal kapcsolatban a diákok és a tanárok részéről? Érezhető-e az új rendszer hatása az önkéntességet vállalók számában? Végül: javuló tendenciát mutat-e a magyar önkéntesek száma európai összehasonlításban? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť