BÁNKI ERIK,

Full text search

BÁNKI ERIK,
BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat az Európai Műholdas Távközlési Szervezet módosított egyezményének kihirdetéséről szól. Nyilvánvalóan egy olyan európai uniós jogszabály magyar jogszabályba történő átvezetése, amely mint európai uniós tagország, így Magyarország számára is egy kötelező feladat.
Engedjék meg, hogy mint korábbi európai parlamenti képviselő is, néhány szót szóljak ennek az egyezménynek a fontosságáról. Ahogy államtitkár úr is mondta, az Európai Műholdas Távközlési Szervezet, tehát az Eutelsat 17 európai tagállam révén 1977-ben került megalapításra, mégpedig azért, hogy a műholdas távközlés területén szakmai kapcsolatok elmélyítését szolgálja, ezáltal a tagországok közötti gazdasági együttműködést tudja ezen a téren erősíteni.
A szervezetnek jelenleg 49 tagja van, köztük Magyarország is tagja, amely 1993-ben csatlakozott ehhez az együttműködési programhoz. Az egyezményt aláíró európai államok elkötelezettek abban, hogy a műholdas távközlés területén szorosabbra fűzzék az együttműködést, amivel jelentősen hozzájárulnak a gazdasági kapcsolatok elmélyítéséhez. A határokon átnyúló audiovizuális szolgáltatások javítása az összeurópai információs társadalom javát szolgálja. A műholdas rendszer által biztosított kontinentális lefedettség növeli a tagállami távközlési szolgáltatások hatékonyságát, ezáltal az európai uniós polgárok számára hatékonyabb és eredményesebb szolgáltatást jelent. Az egyezmény alapján a felhasználóknak a szolgáltatásokat méltányossági alapon, a kereskedelmi rugalmasságra is figyelemmel, valamint a vonatkozó jogszabályok betartásával kell nyújtania a szolgáltatóknak.
Főként az adminisztratív terhek csökkentése miatt a szerződés módosításra szorult. A módosított egyezményt az Eutelsat az 1999. májusi közgyűlésen hagyta jóvá, melynek következtében 2002. november 28-án lépett hatályba az a szabályozás, amely a mai napig az európai uniós jogszabály következtében érvényben van. Ahogy azt a hozzászólásom elején is jeleztem, Magyarország számára ennek az egyezménynek a magyar jogrendbe való átvezetése gyakorlatilag egy olyan kötelezettség, amelyet európai uniós tagállamként támogatnunk kell.
Azt gondolom, hogy egy olyan javaslatról, illetve olyan egyezményről van szó jelen esetben, amely valamennyi európai uniós polgár, közte a magyar állampolgárok érdekét is szolgálja. Ezért arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt az egyezményt. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť