DR. SZŰCS LAJOS

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS
DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A kormány és a magyar családok munkájának köszönhetően az elmúlt évek erőfeszítései meghozták eredményüket. Amíg 2010-ben Magyarország még a görögökhöz képest is nehéz helyzetben volt a magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatási és rossz versenyképességi mutatókkal, addig mára egy sor fontos területen sikerült jelentős előrelépést elérni. 2010 óta csökken az államadósságunk, 3 százalék alá sikerült csökkentenünk az államháztartási hiányt, ráadásul a 2010-es kormányváltáshoz képest közel 400 ezerrel több embernek van munkája. 2015 a bankok elszámoltatásának és a teljes foglalkoztatottság irányába megtett lépések éve lesz, ezért az adórendszer három legfontosabb pillére 2015-ben is a családi adórendszer, a kis- és középvállalkozások alacsony adózása és a különadók fenntartása lesz.
Az adócsomag egyik legfontosabb eleme a családi adórendszer további bővítése. A családi adórendszer célja a családok megerősítése, támogatása, a gyermekvállalás elősegítése. Az adórendszer átalakításának köszönhetően 2014-ben már több mint 230 milliárd forinttal több jövedelem marad mintegy 900 ezer magyar családnál. A 2015. évi adócsomag ennek a megkezdett munkának a folytatása és kiterjesztése annak érdekében, hogy a megkeresett jövedelem minél nagyobb része maradjon meg a magyar családoknál. Ennek megfelelően 2016-tól négy év alatt a duplájára nő a kétgyerekes családok családi kedvezménye. Az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény mértéke évről évre emelkedik úgy, hogy a családoknál havonta ott maradó adó gyermekenként a jelenlegi 10 ezer forintról 2019-re 20 ezer forintra, évente 2500 forinttal fog növekedni. 2010 óta a kormány jelentős erőfeszítéseket tett a munkaalapú gazdaság megteremtése érdekében. A holnap elfogadásra kerülő adójogszabályok alapján jövőre is megmaradnak, sőt tovább bővülnek a munkahelyvédelmi program eddig már bevált intézkedései.
Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosító javaslatok - számos pontosító indítvány mellett - tartalmazzák a távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó, az eredeti törvényjavaslatban szereplő szakasz törlését. Ezenkívül a javaslat tartalmaz még néhány olyan kisebb mértékű, ám fontos pontosítást, amely komoly segítséget nyújthat a gazdasági élet egyes szereplői számára. Ilyen például a kézműves termékeket előállító kisvállalkozókra vonatkozó rendelkezés is, amely mentesíti az ilyen termékek előállítása során felhasznált természetes csomagolóanyagok áfáját. A módosító javaslat ezenkívül pontosítja a reklámadó megállapítására vonatkozó adminisztratív feltételeket úgy, hogy ez a lehető legkisebb mértékben terhelje a hazai kis- és középvállalkozásokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány célja 2015-ben is, hogy a gyermekeket nevelő családok, a munkavállalók, a vállalkozások adóterheit változatlanul alacsonyan tartsa, és ösztönözze a gazdaság kifehérítését. Mindezekre való tekintettel kérem önöket, hogy holnap támogassák szavazatukkal a 2015. évi adócsomagot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť