DR. HOFFMANN RÓZSA

Full text search

DR. HOFFMANN RÓZSA
DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! A megelőzőeknél derűsebb témában kívánok önnek kérdést feltenni, mindazonáltal nagyon szükségesnek tartom, hogy az Országgyűlés és az ország nyilvánossága erről a kérdéskörről alapos tájékoztatást kapjon itt is.
A tavalyi évben a családpolitikánkban igen jelentős jogszabályt alkottunk meg, amely a köztudatba gyed extra néven vonult be. A gyed extrának az a lényege, hogy míg korábban a gyes és a gyed mellett nem vagy csak nagyon korlátozottan lehetett munkát vállalni, a gyed extra lehetővé teszi, hogy mindazon édesanyák, akiknek a gyermeke egyéves elmúlt már, munkát vállalhassanak, és folytathassák eredeti hivatásukat. A rendelkezés nemcsak azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2014. január 1-je után születtek meg - hiszen a rendelkezés hatálya 2014. január 1-je -, hanem azokra is, akiknek a gyermeke már elmúlt egyéves.
Fontos eleme ennek a rendelkezésnek, hogy a szülők szabadon dönthetnek arról, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel vagy sem, korábban fel kellett függeszteni az eljárást annak, aki a gyed vagy a gyes után dolgozni akart menni.
(16.00)
A szabályozás tehát igazi választási lehetőséget, szabadságot biztosít a szülőknek, ami fontos eleme a családpolitikánknak. Fontos még az is, hogy a gyermekgondozási ellátásokat tovább folyósítják abban az esetben is, ha újabb gyerek születik a családban - korábban ez sem így volt, az idősebb gyermek után járó összeg folyósítása megszűnt -, és bármelyik szülő igénybe veheti.
Ezen fontos tények mellett azt szeretném tudni az államtitkár asszonytól, hogy látszanak-e már (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) ennek az intézkedésnek az eredményei, hányan, milyen mértékben élnek a gyed extra adta lehetőségekkel. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť