VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a képviselő asszony kérdését, és valóban örömteli, hogy itt ma már másodszorra beszélhetünk a népesedés- és családpolitika eredményeiről, ez egy nagyon fontos téma, amiről nem lehet eleget beszélni az Országgyűlésben sem.
A képviselő asszony egészen pontosan ismertette a gyed extra különböző intézkedéseit, én ebben egy nagyon fontos elemet azért kiemelnék: a gyed extrával egy igazságtalan helyzetet szüntettünk meg, és helyreállítottunk valamit, ami nem volt rendjén korábban, hiszen az, ha a kisgyermekes édesanyák munkát vállaltak nyolc órában, nem kapták a gyermek után járó juttatásokat, igazságtalan volt. Mivel ér kevesebbet az az édesanya, aki nyolc vagy tíz óra munka előtt, munka után és egyébként munka közben gyermeket nevel, annál az édesanyánál, aki arra áldozza az életét, hogy egész nap és az élete idejének többségében ezeket az éveket a családjának áldozza teljes egészében? Ezzel helyreállítottuk ezt az igazságtalanságot.
A testvérgyeddel szintén egy igazságtalan helyzetet orvosoltunk, hiszen míg korábban a következő gyermek születésénél a kisgyermek után járó juttatásokat kapta meg csak a család, a nagyobb gyermek után nem, ez igazságtalan volt; helyreállítottuk: mostantól minden megszületett gyermek után kapják a családok a támogatásokat, akkor is, ha örömteli módon gyors egymásutánban érkeznek ezek a gyermekek.
Egy harmadik elem, amit a képviselő asszony nem említett, a diplomásgyed, ami azt szolgálja, hogy azok a felsőoktatási hallgatók vagy felsőoktatást végzettek is, akiknek nem volt módjában munkát vállalni, így korábban nem kapták a gyedet, most megkaphatják ezt, tehát ismét egy igazságtalanságot állítottunk helyre.
Hogy a konkrét számokat is mondjam, ami miatt úgy érzem, hogy igen, sikeres a gyed extra: húszezer család vette már igénybe csak idáig a gyed extra által juttatott kedvezményeket; közel tízezer édesanya dolgozik a gyed mellett, és egyharmaddal nőtt azon édesanyák száma is, akiknek munkaadója a munkahelyvédelmi akcióprogram keretében kedvezményt kap. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
Bízunk benne, hogy ezek a kedvezmények a születésszámokban is tükröződni fognak. Köszönöm kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť