GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem ez az első beszélgetésünk áfaügyben, de szerintem most még súlyosabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, amikor ezt először próbáltuk tisztázni. Most a 27 százalékos áfa egy elég érdekes trükkel 33 százalékra emelkedik, legalábbis az élelmiszer-forgalom több mint felénél, nagyjából 2000 milliárdnyi élelmiszer-forgalomnál. Ez azt jelenti, hogy az érintett társaságok közel 100 milliárd extraadót fognak befizetni a költségvetésnek, függetlenül attól - ahogy több kormánytag is mondta -, hogy ez sehol nem jelenik meg az élelmiszer-biztonsági rendszerben, ugyanis ezt azzal indokolják, hogy élelmiszerbiztonság-felügyeleti díjként lesz ez az összeg beszedve.
Ha ezzel az a cél, hogy az úgymond külföldi konkurenciát egy bizonyos belföldi cég érdekében tönkretegyük, akkor lehet, hogy ez sikerülni fog, ugyanis ennek a törvényjavaslatnak van még egy passzusa: ha egy vállalkozás ebben a körben két évig veszteséges, abba kell hogy hagyja a tevékenységét. Ha ezt másra is kiterjesztenénk, miniszterelnök úr, az azt jelentené, hogy nem lenne már Magyarországon autógyártás, ugyanis évekig valamennyi autógyárunk veszteséges volt.
(15.20)
Én nem hiszem, hogy ez a jó megoldás. Azt gondolom, hogy a most már úgymond kormányzati szintre keveredett korrupció miatt inkább csökkenteni kellene az élelmiszer-forgalmat terhelő adókat, különösen az áfát. Hiszen látjuk, hogy ez az a terület, ahol egyértelműen óriási szintű csalás zajlik, és sajnos az az új tender és a 8 milliárdos felügyelő rendszer sem fogja a problémát megoldani, amivel kapcsolatban újabb problémák merülnek fel. Hiszen önnek is írtak ezzel kapcsolatban nyílt levelet, úgy tűnik, hogy ebben pedig állami szintű szabadalom ellopása van.
Nagyon szeretnénk, ha ezek a kérdések gyorsan tisztázódnának, és ha változtatnának azon a filozófián, amiről sokszor beszélt nekem is, illetve más környezetben is, és megpróbálnák ezt a korrupciós lehetőséget megfékezni. (Az elnök csenget.) De ehhez nagyon intenzív és nagyon gyors áfacsökkentés kell. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť