DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Évtizedek óta tudjuk, hogy az 1990 környékén meginduló népességfogyás végzetes lesz a magyar nemzet számára, ha a mindenkori kormány nem tesz hatásos lépéseket a tendencia tartós és határozott megváltoztatására. Szavakban sokan harcra keltek a jelenség ellen, de gyakorlati és valós eredményt a 2010 előtt hozott döntések nem hoztak. Sőt, a szocialista kormányok családellenes intézkedései még rontottak is a helyzeten.
Ezzel párhuzamosan tapasztalható volt az is, hogy a fiatalok, miközben három vagy több gyermekről álmodnak, többnyire nehezen vállalják a házasságban való elköteleződést, ezáltal kitolódik vagy meghiúsul náluk a gyermekvállalás megvalósítása. Ez leginkább a házasságok számának csökkenését és a válások arányának növekedését jelentette. Ennek hosszú távon az lett a következménye, hogy nőtt a csonka családok száma, illetve a házasságon kívül születő gyerekek aránya. A szülők és a gyermekek számára káros pszichés, szociális és társadalmi következmények ma még nem mérhetők fel, de bizonyára nem jelentenek előnyt sem az érintett személyek, sem a nemzet számára.
Egyértelműen látható volt, hogy a megoldást a családok hosszú távú megerősítése, támogatása, a családi biztonság megteremtése fogja jelenteni. Az ez ügyben komoly és tartós javulást ígérő törvények, rendeletek 2010 után kezdtek megszületni, amikor a kormány a családok támogatásával, a munkahelyvédelmi akcióterv kidolgozásával, a gyes és a gyed visszaállításával és továbbfejlesztésével, a családi adókedvezmény kiterjesztésével, a tankönyvtámogatások fokozatos bővítésével, bölcsődék és óvodák építésével és a családok helyzetének stabilizálásával bizonyította, hogy komolyan gondolja a népességfogyás megállítását és hosszú távon a tendencia megfordítását. Ezt a fiatalok észrevették és értékelték.
Ennek jele lehet, hogy a házasságkötések száma növekedni kezdett. A KSH legfrissebb adatai szerint a legnagyobb növekedés, ami 21 százalék volt, februárra volt tehető. A házasságkötések száma az év első nyolc hónapjában pedig 3,6 százalékkal haladta meg a 2013. év azonos időszakának adatait. Ez 964-gyel több házasságot jelentett.
Talán mindennek eredményeként immár egyértelműen látható, hogy 2014 első nyolc hónapjában határozottan mérséklődött a népességfogyás üteme. A KSH legutóbbi jelentése arról tanúskodik, hogy ebben az időszakban 59 627 gyerek született, ami 2,9 százalékkal több, mint 2013 azonos időszakában. Emellett legnagyobb mértékben áprilisban nőtt a születések száma, ez 9,4 százalékos növekedést jelentett az adott időszakban. Idén januártól augusztus végéig ezer lakosra 9,1 élve születés és 12,5 halálozás jutott, összességében tehát elmondhatjuk, hogy a természetes fogyás üteme a tavalyi 4,1 ezrelékről 3,4 ezrelékre csökkent. Ez egy újabb jó hír azok számára különösen, akik már régóta aggódtak a népességfogyás nem csökkenő üteme miatt.
Számunkra, kereszténydemokraták számára pedig különösen fontos ez az eredmény, mert azon túl, hogy politikánk sikerét látjuk benne kibontakozni, eleget tudunk tenni a meggyőződésünknek, amit a második vatikáni zsinat és a pápák társadalmi tanítása többször is határozottan megfogalmazott, ez pedig az, hogy a család a társadalom alapsejtje.
Tisztelt Ház! Mindez pedig most a kormány intézkedése és a fiatalok bizalma nyomán megvalósulni látszik, hogy növekedjék az adóbevétel, növekedjen az ország fejlődése az erkölcsi értékeken túl, a fogyasztás okán a gazdaság is felvirágozódjék, és a nyugdíjrendszer is stabilabbá váljon. Adja meg az Isten a folytatást és azt, hogy a folyamat kiteljesedése a magyar nemzet fennmaradása és gyarapodása legyen!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť