TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kezdte, hogy nem tudtunk konkrétumot mondani mindeddig a szocialisták megszorító csomagjainak a visszavonására. Engedje meg, hogy most mondjak önnek néhány konkrétumot, csak kérem, hogy figyeljen, mert a Gazdasági bizottság ülésén is elmondtam ezeket, de egyet sem jegyzett meg belőlük.
Kezdjük a rezsicsökkentéssel! Mindannyian tudjuk, hogy a szocialisták nyolc éve alatt 12-15 alkalommal nőtt a gáz és a villamos energia ára. A Fidesz kormányzása alatt ezt megállítottuk, nem nőnek a rezsidíjak, mi több, a rezsicsökkentés által jelentős csökkentést értünk el. Mindeddig 350 milliárd forintot hagytunk a családok zsebében, és ennek a következő, 2015. évi hatása további 150 milliárd forint lesz. Ez az egyik.
A másik: a szocialisták a közszférában megvonták a 13. havi bért, és ezzel jelentősen csökkentették a közszférában dolgozók jövedelmének a reálértékét.
(13.40)
Ezzel szemben a Fidesz életpályamodelleket indított el, mint például a pedagógus-életpályamodell. Az egészségügyben jövedelememelkedések voltak, és ugye, a következő évi költségvetési tervezetből tudjuk, hogy a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje is elindul, ami jelentős jövedelemnövekedést fog ennek a szférának jelenteni. Egyébként pedig az adótörvények változásával és a jövedelmek emelkedésével reáljövedelem-növekedés jellemző a szférában.
A harmadik: ugyanez igaz a nyugdíjakra, hiszen a szocialisták a 13. havi nyugdíjat is elvették, mi több, nemcsak elvették (Közbeszólás az MSZP soraiból: Két évig megvolt. - Nagy zaj. - Az elnök csenget.), hanem olyan gazdaságpolitikát folytattak, amelynek a lényege az volt, hogy emeljük ugyan a nyugdíjat kicsit, de jobban emeljük az inflációt, és ezáltal a nyugdíjak reálértéke folyamatosan csökkent a szocialisták kormányzása alatt. Ezt nem lehet elmondani a Fidesz kormányzására, mert a Fidesz vagy legalább megőrizte a nyugdíjak reálértékét, tehát minimum az inflációval egyenértékű nyugdíjemelést biztosított, vagy annál magasabbat, különösen az elmúlt évekre jellemző ez.
És hát, ne haragudjon, ön említette a devizahitelesek kérdését. Én újra említem ezt. Igenis, a szocialisták belevitték a magyar családokat ebbe a kilátástalan üzletbe, nagy reményt, lehetőséget kínáltak nekik, majd aztán ott hagyták őket benne, és bizony a Fidesz-kormánynak kellett szembenézni a problémával és felszámolni ezeket a gondokat, nehézségeket. (Szávay István: 2001-ben vezettétek be.) Tehát összesen eddig négy ilyen tételt mondtam el önnek, amit ellenkezőleg csinálunk, mint a szocialisták.
Az az érvelése pedig, hogy a Fidesz-kormány alatt nőttek az adók, lehet, hogy az adók száma növekedett, de az adók semmiképpen nem, és az adóterhelés sem növekedett. Tehát mi a GDP 41 százalékával vettük át az adóterhelést, az most 38-39 százalék között van, és igenis a jövedelmet terhelő adó kulcsa csökkent, a beszedett adók bevételi összege is a GDP-hez mérten csökkent, és a költségvetés bevételi arányaihoz mérten is csökkent. Így a személyi jövedelemadó, amit a magánszemélyek fizetnek a megszerzett jövedelem után, vagy a társasági adó kulcsa is 10 százalék alatti az 500 millió forint alatti adóalap esetében, tehát a magyar kis- és középvállalkozások esetében. Azt gondolom, hogy ugyanakkor a forgalmi és fogyasztási adók növekedtek olyan ágazatokban, amelyek eddig nem vették ki arányosan a részüket a közteherviselésből. Ezen a területen növekedtek az adók. Egyébként az összadó-bevé-teleknél ilyen tekintetben valóban egy arányeltolódás történt, mégpedig a fogyasztási és forgalmi adók javára.
De megvizsgálhatjuk az infláció mértékét is, hiszen láthatjuk, hogy ma lényegében Magyarországon nincs infláció, ami mindenképpen segíti az emberek mindennapi megélhetését.
De hogy ne csak a statisztikákkal operáljak, két dolgot szeretnék még elmondani. Egyrészt az Európai Unió módosította Magyarország gazdasági makroszámait, jelentősen megemelte a gazdasági növekedés mértékét, a foglalkoztatottsági adatokat, ezzel is elismerve az ország teljesítményét (Az elnök csenget.), és ugyanezt tette az IMF is közvetve, amikor azt mondta, hogy sikertelen a megszorítási politika. Tehát Magyarország éppen hogy jó úton halad e tekintetben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť