DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen - legalábbis a válasznak azt a részét, ami két percbe belefér, mert ez nyilván egy hosszabb és összetettebb kérdés. 2010-ben a kormány az elektronikus egészségügyi fejlesztések terén egy rendkívül rossz helyzetet örökölt, hiszen a megelőző kormányzat elképzelései szerint egy csaknem 14 milliárdos fejlesztési program összes eredménye az lett volna, hogy a betegek megjelenésekor a tajt egy elektronikus kártyáról lehet leolvasni.
Ennek a hibás koncepciónak a megvalósítását a kormány nem tartotta helyesnek, ezért minden kapcsolódó fejlesztést felülvizsgált. Ennek eredményeképpen a 2010-14-es kormányzati időszak a fejlesztési koncepciót az egészségügy stratégiai átalakításának megfelelően korrigálta, azt helyes pályára állította, majd ezt követően az egyes fejlesztéseket elindította. A képviselő úr által jelzett elmaradás legfőbb indoka az előbb említett volt, a projekt megvalósítása ebben az értelemben nagyon feszes ütemezést kívánt meg. Biztosíthatom, hogy a kormány maximálisan elkötelezett az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér megvalósítása és az üzembe helyezés kapcsán.
A Semmelweis-terv az ágazati szinten egységesített informatikai szolgáltatások kialakítását, többek között a megbízható törzsadat-nyilvántartások felhasználásának biztosítását is meghatározza. Az ágazat tervezett informatikai megújításának kulcselemét jelenti egy olyan egységes törzskezelő és -publikáló rendszer megteremtése, amely lehetővé teszi az ágazati adatvagyon egységes nyelvezetre emelését, a fogalmi és értékkészletbeli heterogenitás felszámolását, ezáltal a továbbiakban a jelenleginél magasabb szintű hasznosítását.
A projekt másik alapvető célkitűzése egy egységes ágazati jelentés- és üzenettovábbító infrastruktúra megteremtése. Az így létrejövő egységes platform használata minimalizálja annak kockázatát, hogy a rohamos tempóban átalakuló egészségügy ütemesen változó szabályozói miatt gyorsan elavuló technológiájú és tartalmú különálló eszközrendszer-elemeket kelljen fenntartani, illetve egymással összehangolni.
(16.50)
A TIOP és a közép-magyarországi operatív programból megvalósuló fejlesztés alapvető változásokat fog elindítani az egészségügyi rendszer működésében (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ami a következő időszak meghatározó tényezője lesz. Az időpontra pedig én azt mondanám önnek, hogy jövő év közepére lehet ezt sikerrel befejezni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť