SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ha megengedi, szó szerint nem olvasom föl a kérdést. Gyakorlatilag természetesen nem kívánok eltérni az írásban leadott kérdéstől, ami nagyjából arra utal, hogy a kormányzatnak és a miniszterelnök úrnak több ígérete volt annak irányába, hogy a kisbirtokok arányát a teljes birtokstruktúrában 80 százalékra növeli a nagybirtokokkal szemben, ami 20 százalékban fog megmaradni.
Kérdésem az, hogy most már látható a földforgalmi törvény gyakorlata. Nagyon sok a negatív tapasztalat, és kíváncsiak vagyunk arra, hogy a jogalkalmazók szerint, a kormányzat szerint miként valósul meg ez a cél. Jelen pillanatban nem látjuk azokat a garanciákat, amelyek a törvényben elősegítenék azt, hogy a kisbirtokos bármilyen előnyt élvezne egy nagybirtokossal szemben, és azt szeretnénk látni, hogy mi az a kormányzati szándék, mi az a kormányzati eszköz, amivel ezt a célt el kívánják érni.
Jelen pillanatban, ha egy helyben lakó 5 hektáros birtokos szeretne növekedni egy helyben lakó 299 hektáros birtokossal szemben, akkor mindössze az dönti el, hogy kinek van elővásárlási joga, hogy ki van közelebb, tehát kinek, mondjuk, a földszomszédja vagy kinek társtulajdona. Tehát a földforgalmi törvény a leírtak szerint nem szolgálja véleményünk szerint azt a célt, amit a kormány kitűzött, és kérdésként azt fogalmaztam meg, hogy hogyan valósítja meg a kormány a miniszterelnök úr által többször megígért birtokstruktúra-arányt, ha ezt a jogszabályalkotás egyáltalán nem szolgálta.
Kérdés, hogy látnak-e ebben bármilyen eredményt a földforgalmi törvény hatálybalépése óta, vagy kimondhatjuk, hogy a birtokstruktúra továbbra is csak kedvezőtlen irányba halad. Azt kérném tisztelettel - ha már így adta a sors, hogy a válaszadó Bitay államtitkár úr -, hogy most az egyszer ne beszéljen arról, hogy mit csinál az állami földekkel, ne beszéljen arról, hogy mennyi pályázat van, mert én a magántulajdonban lévő termőföldeket kérem.
Az lenne a kérésem, hogy azt mondja el, hogy a földforgalom, az adásvételek aránya hogyan szolgálja ezt a célt. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť