NYITRAI ZSOLT

Full text search

NYITRAI ZSOLT
NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a szót és a lehetőséget. A kulturális örökség védelméről szóló, előttünk fekvő törvényjavaslat egy nagyon fontos előterjesztés, örülök, hogy ez a tisztelt Ház, a Magyar Országgyűlés napirendi pontjai között szerepel.
Azt gondolom, hogy ez a jogszabálytervezet egyértelműen egy új szemléletet hoz; egy jól előkészített anyagról van szó, amelyik a szakmával abszolút módon egyeztetett.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A nagyberuházásokat megelőző régészeti feladatellátást szabályozza. Én azt gondolom, hogy mindegyik magyar országgyűlési képviselő fontosnak tartja az értékőrzést, az értékek megőrzését, azonban nyilvánvalóan figyelembe kell venni szintén nagyon fontos fejlesztéspolitikai szempontokat, és a beruházásoknak lendületesen előre kell haladni. Ez a mostani javaslat életszerűvé teszi a szabályozást, úgy, hogy a régészek, a régész szakma és a fejlesztéspolitika szempontjait együttesen veszi figyelembe.
Eger városának országgyűlési képviselőjeként különösen fontosnak tartom ezt a javaslatot, hiszen a javaslat szól a nemzeti emlékhelyekről is. Ugye, nemzeti emlékhely a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír, és akár alkalmas országos jelentőségű állami megemlékezés helyszínének is.
Nézzük meg, hogy mik ezek a nemzeti emlékhelyek a mai Magyarországon! Ezt most fel is sorolnám itt a Magyar Országgyűlésben, azt gondolom, jó, ha ezek a nemzeti emlékhelyek minél többször idekerülnek az Országgyűlés elé. Kiemelt nemzeti emlékhely a Parlament épülete, ahol most vagyunk, és nemzeti emlékhelyek: Budapest, Hősök tere; Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum; Budapest, rákoskeresztúri Új köztemető 298., 300. és 301. parcellája; Budapest, várnegyed; debreceni Református Nagytemplom és Kollégium; Mohács, történelmi emlékhely: Ópusztaszer, történelmi emlékpark; Pákozd, katonai emlékhely; Somogyvár; Kapuvár; Székesfehérvár, romkert; Budapest VIII., Fiumei úti temető és Pannonhalma Bencés Főapátság.
Ebben az esztendőben, 2014. február 12-én kezdeményeztük azt, hogy bővüljön a nemzeti emlékhelyek sora, és az egri vár is legyen nemzeti emlékhely, az Országgyűlés törvényben fogadja el azt, hogy az egri vár nemzeti emlékhellyé válik. Kezdeményezésünket követően egyeztettünk erről a kérdéskörről Orbán Viktor miniszterelnök úrral (Dr. Józsa István: Jaj, de jó!); Boross Péter miniszterelnök úrral, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével; L. Simon László államtitkár úrral, a Miniszterelnökség államtitkárával.
Én azt gondolom, hogy az egri vár egy szimbólum, a kiállás, a küzdőszellem, a hazafiság és a magyar siker, a magyar győzelem szimbóluma. Az egri vár emellett Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, mindenki ismeri; mindenki ismeri az Egri csillagokat, mindenki olvasta a könyvet, mindenki látta a filmet, mindenki volt az egri várban. Ezért is kezdeményeztük, hogy mindenképpen méltó arra, hogy nemzeti emlékhellyé váljon az Országgyűlés döntésének értelmében.
Az egri várban egyébként most egy nagyon komoly felújítás folyik, és ilyen módon ez az új jogszabálytervezet is felhívja ennek a problematikának a fontosságára a figyelmet. Jelen pillanatban az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakciójának a fejlesztése folyik a vár területén, Egerben, amely egy többmilliárdos felújítás, a kazamata teljes megóvását és felújítását foglalja magában, a Törökkert újranyitását, a fegyvertár épületének felújítását, a Szép-bástya felújítását. Nemcsak felújítás, hanem természetesen egy nagyon komoly tartalomfejlesztési munka is megvalósul majd az egri várban, az egri vár területén, az ország leglátogatottabb vidéki múzeumában.
Én arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a javaslatot, legyen az egri vár nemzeti emlékhely. És természetesen nagyon örülök annak, hogy Rákoskeresztúrról a Kisfogház is bekerülhet a nemzeti emlékhelyek sorába. Azt gondolom, hogy ez egy olyan javaslat, amely minden magyar országgyűlési képviselő által támogatható.
Köszönöm szépen a figyelmet, és köszönöm a támogatást. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť