DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Csak egy, a Jobbik által nagyon szeretett és pontatlan kifejezésre szeretnék kitérni. A szlengben az energiavámpír a szellemi energiák, a lelki energiák megrablójára vonatkozik, és ott sem egészen tudományos. Tehát ha önök most az energiaszektorra és énrám akarják kiterjeszteni, akkor nagyon kérem, hogy ne tegyék, mert ez mindenféle tudományos és ténybeli alapot nélkülöz.
A hozzászólásom komolyabbik része, hogy a tulajdonhoz fűződő alapvető jogok korlátozásáról, tehát a kisrészvényes-, mikrorészvényes-tulajdonok kivásárlási kötelezettségének az indoklásáról szeretnék egy passzust fölolvasni, amit a törvény előterjesztése tartalmaz az Alkotmánybíróság 2008-as állásfoglalásából. „A közérdek alapján történő tulajdonkorlátozásnál az Alkotmánybíróság nem tekinti elégséges alapnak, hogy a jogszabály általánosságban hivatkozik a korlátozást szükségessé tevő közérdekre, szabad hatósági mérlegelési jogkörben hagyva annak meghatározását, hogy konkrétan milyen tulajdoni tárgyakra kell a korlátozást alkalmazni. A közérdeket jogszabályban úgy kell meghatározni, hogy konkrét ügyben a közérdekből történő korlátozás szükségességét bíróság ellenőrizhesse.” Na, ez nem derül ki ebből az előterjesztésből, ugyanis önök hivatkoznak az energiabiztonságra, hivatkoznak a működési stabilitásra, tehát egyszerűen nincs meg az az oksági összefüggés, amit az alkotmánybírósági határozat szükséges feltételnek tekint, hogy a tulajdonhoz való alapvető jog korlátozható legyen.
Tehát amit önök itt indokolásként feltüntettek az előterjesztésben, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megalapozott, az itt nem áll meg. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť