DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvényhez módosító javaslatot tartalmaz, amelynek célja: a hazai földgázellátás biztonságának fokozása érdekében minél nagyobb arányú tárolói készletek létrehozásának elősegítése.
Az orosz-ukrán helyzetre való tekintettel indokolt olyan szabályozási környezet kialakítása, ami a piaci szereplőket a magyar földgáztárolókban történő tárolásra ösztönzi. E javaslat is e célt szolgálja, amikor a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ellenőrzési tevékenységének fenntartása mellett egyértelműen kimondja, hogy közvámraktárként üzemeltetett földgáztárolóban elhelyezett földgáz tulajdonjogának átruházása nem minősül a földgázellátásról szóló törvény szerinti kereskedelmi tevékenységnek, azaz ez esetben engedélyezési eljárás lefolytatására nincs szükség.
A módosítással külföldi földgázipari társaságok számára is egyértelműen biztosítottá válik, hogy a földgáz tulajdonjogának megtartásával Magyarországon betárolhassanak, és az így betárolt készletet később értékesíthessék.
A Törvényalkotási bizottság által a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslat - szintén az engedélyezési szabályozás módosításával, a törvényjavaslat szerinti jogalkotói szándékkal megegyezően - a magyarországi földgázellátás biztonságának fokozását szolgálja. A hatályos ágazati szabályozás alapján kizárólag szállításirendszer-üzemeltetési engedéllyel rendelkező társaságok végezhetnek szállítóvezeték-építési beruházást Magyarországon, rendszer-üzemeltetési engedélyt azonban csak a már vezetékkel rendelkező társaságok kaphattak, így az európai szinten is magas, szabad versenyt torzító belépési korlátot jelent a földgázellátást jelentősen javító infrastruktúra-beruházások terén. Ennek megfelelően a jelenleg hatályos hazai szabályozás annak jellege miatt álláspontunk szerint nincs összhangban az uniós energetikai irányelvekkel.
A bizottsági módosító javaslat az ellátásbiztonság hosszabb távú garantálása érdekében úgy módosítja a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. számú törvényt, hogy a szállítóvezeték létesítésére vonatkozó szabályozást az engedélyező hatóság, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal határozott időre szóló engedélye alapján szállításirendszer-üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező földgázipari társaság számára is lehetővé teszi.
(16.50)
Magyarország alapvető célja, hogy az ellátásbiztonságot minden lehetséges eszközzel javítsa, hiszen a több vezeték, a forrásdiverzifikálás kiegyensúlyozott földgázportfóliót teremtő képessége fontos a hazai gazdaság számára. Szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a módosítás csak annak lehetőségét szélesíti, hogy ki jogosult földgázszállító vezeték fizikai kivitelezésében részt venni, ettől azonban a majdani üzemeltetési kérdések különválasztandók, ahhoz továbbra is szükséges a szállítási, rendszer-üzemeltetési engedély megszerzése.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem a javaslat támogatását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť