IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Pósán képviselő úr felvetésére szeretnék reagálni. Persze, természetesen elolvastuk, és vannak itt, ahogy ő is mondta, szakterületi kollégiumok, nem is arról van szó, hogy ezek nincsenek. Ezen szakterületi kollégiumok kapcsán nagyon általánosan fogalmaz a most előttünk fekvő törvény. Olyasmi körvonalazódik, mintha a rendszer maga maradna, de a végső döntést meghozó Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap elnöke egyértelműen a politikum által kinevezett személy. Tehát ő fogja meghozni ezeket a döntéseket, nem pedig, mint az OTKA-nál korábban, ezek a kollégiumok. A ’97-es OTKA-törvénynél is összenéztük ezt a javaslatot természetesen, még korábban az OTKA-elnök, alelnökök, illetve ezen bizonyos bizottságok tagjainak kinevezése lényegesen szélesebb legitimációval bírt, hiszen itt a Rektori Konferenciának, az MTA-nak, a művészeti egyetem rektori székének is volt beleszólása ezeknek a személyeknek a kinevezésébe.
A korábbinál jóval általánosabb a megfogalmazás ott is, ahol az alsóbb döntéshozók, például szakterületi kollégiumok tagjainak, illetve ezek elnökének kiválasztásáról van szó. Idéznék egy részt: az adott szakterület meghatározó kutatás-fejlesztési műhelyei javaslatainak figyelembevételével hozza meg az elnök a döntést. Na, csak az a kérdés, ki dönti el azt, hogy egy adott tudományterületen melyik a meghatározó kutatási-fejlesztési műhely. Ez sehol nincs meghatározva.
Ezért is mondjuk azt, hogy ebben a törvényben nagyon sok általánosság van, amit aztán kormányrendeletekkel persze szabályozni fognak, csak az az átláthatóságtól nagyon-nagyon messze lesz várhatóan. Köszönöm a szót. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť