DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egy kicsit olyan érzésem volt, mintha nagyon sok mindent megpróbált volna ebben a három percben előadni (Gőgös Zoltán: Két dolog!), és egy kicsit összecsúsztak akár a „Földet a gazdáknak” program, akár pedig a földtörvény szabályai. (Lukács Zoltán: Van, amikor már két dolog is sok!)
Az az igazság, hogy eddig nem voltam hozzászokva ahhoz, amikor önnel vitatkoztam, hogy jogszabályhelyeket kellett az ön figyelmébe idéznem, általában, ne vegye hízelgésnek, de úgy tűnt, hogy ezeket a jogszabályokat ön elolvassa és ismeri. Ehhez képest most feláll, és azt állítja, hogy a földforgalmi törvényben a helyi földbizottságok döntésével szemben jogorvoslatnak nincsen helye. Holott kinyitja a földforgalmi törvényt - 2013. évi CXXIII. -, a 68. § (5) bekezdése a következő mondattal indít: „A helyi földbizottság állásfoglalása ellen kifogás terjeszthető elő a települési önkormányzat képviselő-testületénél.” Tehát alapvető tárgyi tévedésben van, képviselő úr, amikor azt az állítást fogalmazza meg, hogy nincs helye jogorvoslatnak ezeknél a döntéseknél. De van helye!
Sőt, a földforgalmi törvény továbbmegy, a 103/B. § (1) bekezdésében azt mondja: „A helyi földbizottság felett a fővárosi és megyei kormányhivatal törvényességi felügyeletet gyakorol.” Sőt, még tovább megy, és azt mondja, hogy a teljes eljárással szemben bírósági felülvizsgálatnak van helye. Tehát az az állítás, amit ön megfogalmaz, hogy nincs a földbizottság fölött semmilyen kontroll, az egyszerűen nem igaz, nem ezt fogalmazza meg a földforgalmi törvény, nem ez van benne, amit ön itt most nekünk előadott.
Egyébként az interpellációban szintén van egy másik tévedés is, amire szeretném felhívni a figyelmét. Ön azt állítja, hogy az elővásárlási joggal jogosan élni kívánó személyt nem engedett a földbizottság, hogy éljen a jogával, annak reményében - fogalmaz ön -, hogy esetleg valaki más beelőzi majd őt. Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudja beelőzni, mert az elővásárlási sorrendben, aki megelőzi a mögötte lévőket, azt mindig elsősorban illeti meg a földtulajdon megszerzésének a joga. Tehát attól, hogy a földbizottság elutasítja, adott esetben egy újabb eljárásban ő újra élhet az elővásárlási jogával, és ha tetszik, az idők végezetéig játszhatják ezt a játékot (Gőgös Zoltán: Igen, mert nem lesz vége sose.), de törvényben előírt elővásárlási sorrend jogosultját senki nem tudja megelőzni, hiába is próbálja ön ezt a látszatot kelteni.
Ha pedig még azt is hozzáveszem, hogy itt a 100 hektáros gazdával kapcsolatosan tett említést, hogy ő plusz 1 hektárt nem tudott megszerezni: hogy is mondjam, megértem, szenzitív vagyok a problémára, de azért örülök, hogy ez okozza a legnagyobb gondot, hogy van egy 100 hektáros tulajdonos, aki plusz még 1-et szeretett volna megszerezni, és valahogy úgy alakult a helyi földbizottság döntése, hogy ezt nem tudta megtenni. Bár én lennék ilyen helyzetben, hogy ez lenne a legnagyobb problémám, de ellenzéki képviselőként nyilván nagyon sok mindenre jut idő, ami adott esetben államtitkárként nem adatik meg. (Derültség a Fidesz soraiban.)
Hozzáteszem, hogy a számok egyértelműek: 1 százaléka az összes földbizottsági döntésnek - amit egyébként megkérdőjeleztek -, tehát hivatalosan objektív szám, ahol fellebbezés volt, és majd következő eljárásokban újabb döntések születnek.
A számokról már csak egyet szeretnék elmondani: amikor önök kormányoztak, akkor az állami földeket 600-an használták, amióta mi kormányzunk, több mint 6 ezren használják. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť