GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy tűnik, a kormánynak semmi nem elég. Nem elég, hogy kiszolgálja saját oligarcháit, a Mészáros Lőrinceket, nem elég, hogy tönkreteszi a hortobágyi állattenyésztőket és az sem, hogy az állami korrupció érdekében lerombol egy nemzetközi hírű biogazdaságot. Itt a kormány és a Fidesz nem áll meg, most már a kicsi is kell nekik.
Ismert, hogy a földtörvényi lehetőséggel élve a helyi földbizottságok híján a megyei agrárkamarák döntenek Záhonytól Zalaegerszegig, hogy élnek-e vétójogukkal a megyéikben a földvásárlások során. Az orbáni kormányzás következtében a döntéseik ellen fellebbezésnek, jogorvoslatnak helye nincs.
Egyszerre megdöbbentő és felháborító, hogy a függetlennek hívott, ám mégis fideszes politikusokból álló agrárkamarák visszaélnek a bizalommal és kiszolgálják a baráti kört. Döntéseiket ma már minősíteni sem lehet, főleg nem az olyan esetekben, mint például a zirci ügy, amelyben egy 100 hektáros családi gazdálkodó a vele szomszédos és meghirdetett 1 hektáros földterületet szerette volna megvásárolni. Gondolta, elég, ha él elővásárlási jogával. Nem volt elég, mert azzal nem számolt, hogy egy fideszes család, amelyben mind a férj, mind a feleség, más-más településeken ugyan, de agrárgazdasági bizottsági tag, bejelentkezett ugyanerre a földterületre. Így a megyei agrárkamara felhalmozásra hivatkozva el is utasította az egyszerű és Fidesz-tagsággal nem rendelkező családi gazdálkodó vásárlási szándékát.
(14.00)
Tekintettel arra, hogy nem egyedi esetről van szó, hiszen az FM másik államtitkárának a választókörzetében, a Szigetközben egy kisnyugdíjast utasítottak el ugyanezzel az indokkal, az látszik, hogy a korrupt fideszes állam megteremtette annak a lehetőségét, hogy barátok kiszolgálása jogszerű legyen. Lehet, hogy jogszerűen jártak el, de erkölcstelenül.
Mindezek miatt kérdezem, hogy milyen felhalmozás az, ha valaki a meglévő 100 hektárjához szeretne vásárolni még 1 hektárnyi területet. Hogyan tekinthetik felhalmozásnak azt, hogy ha egy kisnyugdíjas a meglévő 0,9 hektárjához szeretne vásárolni még fél hektárt? Nem érzi-e erkölcstelennek, államtitkár úr, ezt a jogszabályt, és nem érzi-e, hogy visszaélnek egy jogszabállyal, csak azért, hogy barátokat segítsenek? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť