DEMETER ZOLTÁN,

Full text search

DEMETER ZOLTÁN,
DEMETER ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ahogyan már elhangzott, az elmúlt időszak eseményei ráirányították a figyelmet arra, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága, illetve nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetén akár több évtized is eltelhet, mire felszínre kerül olyan információ, amely az elkövető felelősségre vonását lehetővé teszi.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ugyanakkor semmiképp sem szabad kizárólag a nyáron kirobbant ügyre koncentrálni, hiszen a bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy évente több tízezer gyermek lesz szexuális vagy agresszív bűncselekmények áldozata vagy szemtanúja. Mind sértettként, mind pedig tanúként a feldolgozás folyamata nehéz, sőt olyan traumát okozhat, ami után nem ritka, hogy az áldozatok maguk is agresszívvá válnak, jellemük torzul. Az ilyen bűncselekmények további közös jellemzője, hogy a sértett és a családja legtöbbször nem, vagy csak jóval később beszél a történtekről. Vagyis sokszor hosszú évek múlva derül csak ki, hogy ezeket a gyermekeket milyen bántalmazás és milyen sérelem érte.
Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan bűncselekményekről beszélünk tehát, ahol valaki kihasználja azt, hogy más felügyeletére, gondozására van bízva, a másik személy pedig lényegében védekezésre képtelen mind fizikai állapota miatt, mind pedig lelkileg. A Fidesznek, és bízom abban, hogy mindnyájunknak, fontosak a gyermekek és a kiszolgáltatott helyzetben lévők. Éppen ezért hatékonyan, szigorúan, ellentmondást nem tűrően kell fellépnünk, és biztosítanunk kell a fokozott büntetőjogi védelmet. A korábban már felismert problémákra reagálva a gyermekek büntetőjogi védelme érdekében már az előző ciklusban elkezdtük az egyes vonatkozó törvények rendelkezéseinek a szigorítását.
(20.00)
Egyrészt célként fogalmazódott meg a megelőzés, másrészt ezen bűncselekménytípusoknál a magas látenciát, rejtettséget, tehát a nem jelent (Sic!) bűncselekmények számát csökkenteni, ezzel egyidejűleg pedig minél több bűncselekményt feltárhatóvá tenni.
Ennek keretében módosult a gyermekekkel szemben elkövetett nemi erőszak esetében kiszabható legmagasabb büntetési tétel, bízva abban, hogy a büntetési tétel határának kitolása a potenciális elkövetőket visszatartja a jövőbeni elkövetéstől. A változások továbbá eltörölték bizonyos esetekben a magánindítvány kötelező voltát, így már bárki feljelentése alapján vagy hivatalból is eljárhatnak a hatóságok.
Az elévülési idők két részben is módosításra kerültek. Első körben 2012-ben 23 éves korig, majd később lehetővé vált, hogy a sértettnek a 18. életévének betöltése után is megfelelő ideje legyen arra, hogy feljelentést tegyen, azért, hogy maga az eset elmondása akár szemtanúként, akár sértettként ne okozzon a gyermeknek traumát. Ezért bevezetésre kerültek a gyermekbarát meghallgatószobák, ahol otthonos környezetben tudják a gyermekek elmondani, hogy mit láttak és azt is, hogy mi történt velük.
Végezetül, amikor az elmúlt időszak változásairól beszélek, említést kell tennem azon szabályok bevezetéséről is, amelyek értelmében azokat, akik kiskorúak sérelmére követtek el szexuális bűncselekményeket, el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, tevékenységtől, amelyek gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függnek össze.
Úgy tűnik azonban, hogy az említett szigorítások nem elegendőek. Annak érdekében, hogy a jövőben az elévülés ne akadályozza az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását, az elévülési szabályok újragondolására van szükség. A cél az, hogy akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény.
A benyújtott indítvány tehát a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményekről szóló fejezetével összefüggésben kizárja azon bűncselekmények elévülését, amelyeket a 18. életévüket be nem töltött személyek sérelmére követnek el, és a büntetési tételük felső határa meghaladja az 5 évet. Ugyanez vonatkozik azon súlyosabb, minősítést megalapozó esetekre is, amikor a hozzátartozó vagy az elkövető nevelése, felügyelete gondozása, gyógykezelése, illetve egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt álló személy sérelmére követik el a bűncselekményt. A szigorítás alá esik végül a gyermekprostitúció kihasználása és a gyermekpornográfia minden esete, függetlenül a büntetési tételtől.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Mindezek ismeretében kérem önöket, hogy támogassák az előterjesztést, hogy gyermekeinket valóban meg tudjuk védeni az őket ért veszélyektől és a kiszolgáltatott helyzettől. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť