DR. SELMECZI GABRIELLA

Full text search

DR. SELMECZI GABRIELLA
DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A nyáron kirobbant, a média által kirobbantott pedofilügy világított rá arra, hogy lehetnek még olyan, kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális indíttatású bűncselekmények, amelyek elkövetőit nem tudja az igazságszolgáltatás megbüntetni, merthogy a bűncselekmény a hatályos szabályozás miatt elévült. Ennek egyik fő oka, vagy jellemzői ezeknek a bűncselekményeknek, hogy a sértett sokszor évtizedek múltán kerül olyan állapotba, már bőven a nagykorúsága után kerül olyan lelkiállapotba, hogy beszéljen azokról a tettekről, amiket az ő sérelmére elkövettek.
Már korábban is szigorítottuk a büntető törvénykönyvet, hiszen az elévülési szabályokhoz hozzányúltunk, és azt mondtuk, hogy a sértett, tehát a gyermek 18 éves koráig, illetve egészen pontosan nagykorúságáig ezek a bűncselekmények nyugszanak, tehát az elévülési idő a 18 éves kor betöltése után kezdett el ketyegni.
(19.50)
De ez az eset arra mutatott rá, hogy nem elég ez a szabályozás, ezen szigorítani kell. Ezért ebben az önálló indítványban, amelyet Bánki Erik képviselőtársammal nyújtottunk be, azt vettük figyelembe, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális indíttatású bűncselekmény tulajdonképpen a legvisszataszítóbb bűncselekmények egyike. Ha ilyenre fény derül, itt ne legyen elévülés. Tehát azok az emberek, akik ilyet forgatnak a fejükben, a jövőre nézve tudják, hogy ha a tettük kiderül akár 10-20-30-40 év múlva is, akkor is büntethetőek legyenek.
Egyébként Németország is foglalkozott ezzel a kérdéssel most, hogy egy külföldi példát is felhozzak. Szeptemberben, nyár végén olvashattuk, hogy ők is elég komolyan és keményen szigorítanak az elévülési határidőkön. Tehát nemcsak nálunk probléma ez sajnos, hanem más országokban is.
Ezért annak érdekében, hogy a jövőben az elévülés e bűncselekmények elkövetőinek a felelősségre vonását ne akadályozza, ezért az elévülési szabályokat szeretnénk megváltoztatni, és azt mondjuk, hogy ezeknél a bűncselekményeknél nincs elévülés. Köszönöm szépen, elnök úr, hogy meghallgattak, és várjuk a hozzászólásokat. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť