DR. SELMECZI GABRIELLA

Full text search

DR. SELMECZI GABRIELLA
DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megköszönni a rendkívül konstruktív hozzáállást ehhez a javaslathoz, és szeretném megköszönni azt, hogy ilyen széles körben sokan, illetve nagyon sok szempontból és nézőpontból szóltak hozzá ehhez a súlyos témához. A vita konstruktív volt és széles körű. Ez az önálló indítvány, ez a módosító javaslat bevallottan azt célozta, hogy ha kiderül egy bűncselekmény, akkor az elévülési szabályok miatt ne álljon elő az a helyzet, hogy ne lehessen büntetni. Tehát jelen pillanatban ennyit vállaltunk Bánki Erik képviselőtársammal, hogy ezt orvosoljuk, hiszen a nyári események - amint azt már a bevezetőben elmondtam - azt mutatták, hogy lehetnek olyan elkövetett bűncselekmények, kiskorúak kárára, sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyek kiderülnek, de nem indulhat el a büntetőeljárás, mert már elévült a cselekmény. Tehát ez a javaslat ezt célozza orvosolni. Tudjuk, hogy ezzel a javaslattal, ezzel az indítvánnyal minden problémát nem oldunk meg, tehát ezzel tisztában vagyunk.
Képviselőtársaimnak szeretném jelezni, hogy megfontoljuk az összes hozzászólást és az összes olyan javaslatot, amely házszabályszerűen is ehhez az önálló indítványhoz kapcsolódik. Itt tehát például Bárándy képviselőtársam vitában elmondott észrevételeit meg fogjuk mindenféleképpen fontolni, természetesen a többi képviselőtársam hozzászólását is meg fogjuk fontolni, és hogyha lehet, akkor beépítjük ebbe a javaslatba. Egyetértek például Korózs Lajossal, aki elmondta a vitában, hogy ebben a témában mindenkinek dolga van. Én azt a megelőző sajtótájékoztatókon is elmondtam, hogy itt rendkívüli szerepe van a politikusoknak is, hogy beszéljenek ezekről az ügyekről, problémákról, nagyon nagy felelőssége van a médiának, egyetértek képviselőtársaimmal, ezt sokan elmondták, és nagyon nagy szerepe van a társadalomnak.
Nem tudom, hogy önök észrevették-e, nyilván észrevették, hogy ezeknél az elkövetett bűncselekményeknél megdöbbentő az a - nem tudom, mi a jó szó rá - talán közöny, önök is elmondták, de a családból jövő közöny is, amikor sok okból kifolyólag, de nem lépnek, semmilyen módon nem lépnek. És itt nemcsak arról van szó, hogy feljelentést kell tenni vagy nyilvánosságra kell hozni, hanem egész egyszerűen nem akar tudomást venni a társadalom ezekről a bűncselekményekről, vagy nagyon sok esetben nem akar tudomást venni a társadalom. Szerintem nekünk élen kell járni, és én ezt a vitát abból a szempontból is jónak tartom, hogy megint felhívtuk a figyelmet arra, hogy léteznek ilyen emberek, léteznek ilyen bűnelkövetők, és nagyon sok feladatunk van ezzel kapcsolatban. S mint mondom, ez még nem elég, amit itt az önálló indítványban lefektettünk, de ez most más célt szolgál, ez az elévülési szabályokat korrigálja.
Szilágyi képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy a jelen pillanatban is a büntető törvénykönyvben az elévülési szabályok között szerepel az, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményeknél nincs elévülés, tehát nem évül el a büntethetőség. Tehát az elmúlt években nagyon sokat szigorodott és fejlődött a büntető törvénykönyv, ezt csak így megnyugatásképpen mondom, hogy azért nem ugyanaz a helyzet, mint 10-15 évvel ezelőtt volt.
Nem tudok most minden egyes hozzászólásra reagálni, de még egy érdekes dolgot szeretnék itt a figyelmükbe ajánlani, hogy a Jobbik felvetette a viselkedésoldalról ezt a problémát, a pedofil bűncselekményeket. Én itt olvastam a sajtóanyagok között, hogy a németek nemcsak hogy szigorították az elévülési jogszabályokat, hanem például a megelőzésoldalról - amiről LMP-s képviselőtársam is beszélt - kiterjesztenek egy klinikai projektet az egyik berlini egyetem klinikáján, amely a pedofil hajlam korai szűrését és kezelését célozza. Szerintem érdemes odafigyelni, hogy mi lesz ennek a kutatásnak a vége, és ha nem is nekünk, politikusoknak, de a szakembereknek fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy vajon a berlini egyetemen ez a klinika mire jut majd ezzel a kutatással.
Még egyszer szeretném megköszönni a konstruktív hozzáállást és az igazán alapos és mélyreható vitát. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť