DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hadd kezdjem úgy a mondatomat, hogy ha csak a statisztika javult volna, akkor most a Fidesz-KDNP nem ülne itt kétharmaddal 2014 után is. Kormányra lépésünk óta a legfőbb célunk, hogy tisztes munkát, értékálló fizetéseket és nyugdíjakat biztosítsunk a magyar embereknek.
Gazdaságpolitikánk sikerének köszönhetően mára elmondhatjuk, hogy ma Magyarországon több embernek van munkája, mint 22 éve bármikor. (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Nem igaz!) Jobban teljesítünk a bérek és a nyugdíjak értékének megőrzésében is, mint korábban, és mint más európai országok általában.
A nyugdíjrendszer fenntartható és stabil, szemben a 2010 előtti időszakkal, amikor 3 millió ember nyugellátása volt veszélyben. Magyarország azon kevesek közé tartozik, ahol az elmúlt években sikerült megőrizni, sőt növelni a nyugdíjak és a fizetések értékét, csökkenteni a családok terheit és Európában a legnagyobb mértékben mérsékelni a munkanélküliséget.
Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt konkrét kérdéseire válaszolnék, engedje meg, hogy helyesbítsem állítását. A tény ugyanis az, hogy a közalkalmazottak jelentős részének van kollektív szerződése. Sőt, tavaly sikerült elérni azt is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a közoktatásban érintett szakszervezetek többsége is megkötötte a kollektív szerződést. Ez mintegy 130 ezer közalkalmazottat érint. Tehát azt, amiről a korábbi szocialista kormányok csak álmodtak, mi megvalósítottuk. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Egészségügyi hozzájárulás!)
Ami a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerét illeti, természetesen fontosnak tartjuk az érintett munkavállalók helyzetének rendezését. Ezt támasztja alá például az is, hogy az év elején olyan javaslatot terjesztettünk az Országgyűlés elé, amely extrakedvezményt nyújt a fokozott igénybevétellel járó munkakörben dolgozó bányászoknak. Ennek köszönhetően ők az általános szabályoknál kedvezőbben élhetnek a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével.
Felhívom a figyelmét arra is, hogy a jelenlegi szabályozás több évtizeddel ezelőtti szemléletet és technikai színvonalat tükröz. Az a rendszer, amelyhez ön is ragaszkodik, nem a munkavállalók egészségvédelmét szolgálja, hanem az elszenvedett ártalmakat vagy egészségromlást próbálja ellentételezni a korábbi visszavonulás lehetőségével. Jelenleg egyébként folyamatban van az erre vonatkozó szakszervezeti javaslatok értékelése. Változatlanul fontosnak tartjuk a korkedvezménnyel összefüggő kérdéseket, de erről csak az egyeztetéseket követően születik majd döntés.
Nézzük a tényeket a közszféra állítólagos bérbefagyasztásáról! Önök a minimálbér és a garantált bérminimum kivételével valóban nem emelték a közszféra egyetlen ágazatában sem a béreket 2010-ben, sőt 2010-ben csökkentették is a 13. havi bér elvételével. Ezzel szemben mi, amint sikerült leszorítani a költségvetési hiányt, változatlan illetményalapok és közalkalmazotti bértábla mellett is számos intézkedést tettünk a közszférában foglalkoztatottak jövedelmi helyzetének javításáért.
Az egészségügyi ágazatban két ütemben - ’12-ben és ’13-ban - jelentős illetményemelést hajtottunk végre. A pedagógusok is kimagasló illetménynövekedésben részesültek ’13-ban, ami négy éven át tovább folytatódik 2017-ig. 2014-től kezdődően a szociális ágazatban dolgozók is részesültek bérpótlékban.
Ezeken a százezreket érintő illetményemeléseken túl számos intézkedés - minimálbér, garantált bérminimum évenkénti emelése, a családi kedvezmény bevezetése, a rezsicsökkentés, a devizahitelesek terheinek mérséklése - javította a közszférában dolgozók jövedelmi helyzetét. A kormány tehát nem a saját tisztviselőinek béremelését helyezte előtérbe, mint ahogy azt képviselő úr állítani szeretné. Lépésről lépésre kívánunk előre haladni a bérek emelésével, ahogy azt a gazdaság teljesítőképessége (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és a költségvetés egyensúlyi helyzete lehetővé teszi.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť