BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. A Jobbik nem támogatja az Európai Unió és a NATO értékei melletti kiállásról szóló MSZP-s határozati javaslat tárgysorozatba vételét. A hagyományos, valódi értelemben vett európai értékek számunkra is irányadóak, de nem tudjuk elfogadni azt az utat, amelyet az Európai Unió az elmúlt évek során felvett, és határozottan nemet mondunk a szakállas nők Európájára.
A szocialisták javaslatukban hivatkoznak a népszavazásokra, amelyek megtörténtek mind a NATO-csatlakozásunkkal, mind az EU-csatlakozásunkkal összefüggésben. Én ezzel azért szembeállítanám azt a tényt, hogy tíz évvel uniós csatlakozásunkat követően közvéleménykutatási adatok alapján többen tartják hátrányosnak, mint előnyösnek Magyarország EU-tagságát, a további mélyítést pedig egyértelműen elutasítják a magyar választópolgárok. Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy a Közösség öles léptekkel halad az európai egyesült államok megteremtésének útján egy föderatív berendezkedés irányába. Mi kizárólag a nemzetek Európája koncepcióján alapuló, a nemzetállamok önrendelkezését szem előtt tartó közösséget tudnánk elfogadni. Hogy egy aktuális példát is hozzak: ma az Európai ügyek bizottságának terítékén volt az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás, és szomorúan hallottuk azt, hogy kormányzati oldalról ezt az egyezményt egyértelműen támogatják, mert egy szépen csomagolt, de a szuverenitásunkat jó néhány ponton sértő és a GMO-veszélyt is egyértelműen felvető megállapodásról van szó.
A NATO-val összefüggésben hasonló közvéleménykutatási adatokat nem tudok idehozni, viszont ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor láthatjuk azt, hogy nem volt kifizetődő hazánk számára az egyoldalú euroatlanti függés e téren sem. Aktuális példákat is lehetne hozni ez ügyben. A nemzeti érdekeinket csakis úgy tudnánk érvényesíteni, hogyha egy kiegyensúlyozottabb kapcsolatrendszert tudnánk kialakítani.
Ezek a fő indokok, amelyek miatt nem tudjuk támogatni a tárgysorozatba vételt. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť