DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! 2014 tavaszán az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé tette, hogy az Egyesült Királyságból Magyarországra költözzön az Európai Rendőrakadémia. A döntés a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőinek közös sikere, és kiemelkedő elismerés Magyarország számára.
Tizenöt évvel ezelőtt a belső biztonság kérdése, a rendvédelem, a bűnüldözés kérdései sokkal inkább az egyes országok belügyeinek számítottak. Miután a bűnözés nemzetközi jellege erősödött, az Európai Uniónak adekvát választ kellett adnia, amelynek egyik formája a határokon átnyúló együttműködés fejlesztése. Emiatt jött létre 2005-ben az Európai Rendőrakadémia. Az akadémia az Európai Unió egyik ügynöksége lett, amely 28 ország irányítása alá tartozó decentralizált ügynökség. Feladata a rendőrtisztek képzése, különösen a bűnüldöző szervek fenyegetettségekre való reagálási képességének megerősítése, középpontban az európai terjedelemmel rendelkező fenyegetésekkel, amilyen például a kábítószer-kereskedelem vagy a terrorizmus.
A szervezett bűnüldözéssel szembeni erősebb, határokon átnyúló fellépés elősegítése érdekében az akadémia Európa minden részéről összehívja a vezető beosztású rendőrtiszteket a bevált gyakorlatok, ismeretek megosztása céljából. Az akadémia évente körülbelül száz különböző tevékenységet szervez az európai erőket érintő fontos témákban, mint például a kiberbűnözés, kábítószer-kereskedelem, katasztrófavédelem, igazságügyi szakértői ismeretek, illetve a csalások elleni fellépések. Évente több ezer rendőrtiszt vesz részt az akadémia tanfolyamain, szemináriumain, konferenciáin, online szemináriumain. Mindemellett fontosnak tartom kiemelni, hogy 2010 óta az Európai Rendőrakadémia igazgatója is magyar, Bánfi Ferenc személyében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, nagy elismerés a magyar rendőrség, a Belügyminisztérium és hazánk számára, hogy Budapest ad otthont egy ilyen intézménynek. A hét jelentkező ország közül nem véletlen, hogy hazánkra esett a választás. Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť