DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is örülök, hogy ha burkoltan is, de a képviselő úr azért elismerte, hogy a pedagógusok bére jelentősen emelkedik, és a pedagógus-életpálya immár anyagilag is egy nagyobb elismertséget jelent a pedagógusoknak Magyarországon, mint pár évvel ezelőtt. Ami pedig a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak helyzetét illeti, emlékeztetném arra, hogy 2013. január 1-jétől... - állami fenntartásba került köznevelési intézményekben foglalkoztatott nevelő-, oktatómunkát közvetlenül segítő és a technikai dolgozók bére korábban jelentős különbséget mutatott, mert az iskolafenntartó önkormányzatok teljesen eltérő anyagi erőforrásokkal rendelkeztek.
A ’13. január 1-jétől hatályos állami feladatellátás során arra törekedtünk, hogy a köznevelési intézményekben foglalkoztatottak juttatásaiban a megfigyelhető mértékben egyáltalán nem indokolható eltéréseket megszüntessük. Ezért a köznevelési törvény és a végrehajtási rendeletei 2013. szeptember 1-jétől egységesen - fenntartótól függetlenül - szabályozzák a nevelő-, oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak bér- és pótlékrendszerét. Rájuk e pillanatban nem vonatkozik a pedagógus-életpályához köthető előmeneteli rendszer még abban az esetben sem, ha pedagógus végzettséggel rendelkeznek, hiszen a köznevelési törvény eredetileg csak a köznevelési intézményekben foglalkoztatott pedagógusokra terjesztette ki azt.
Ugyanakkor a szaktárca a törvény hatálybalépését követően figyelemmel kísérte a társadalmi visszacsatolásokat, és érzékelte, hogy a szakma képviselőit érzékenyen érintette, hogy az újonnan bevezetett életpályarendszer nem érinti azokat, akik nevelő-, oktatómunkát segítő munkakörben dolgoznak, továbbá azokat sem, akik gyermekvédelmi, pedagógiai szakszolgálati, pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményhálózatban dolgoznak, ezért a kormány előterjesztése nyomán az Országgyűlés módosította a köznevelési törvényt, és kiterjesztette a pedagógusok előmeneteli rendszerét az imént említett körre is.
Azt gondolom, a kormány e jogszabály-módosításokkal megfelelő időben és körben reagált a jogos észrevételekre, elismerve ezzel az érintett munkakörben dolgozók munkájának értékét és fontosságát. Megjegyzem ugyanakkor, hogy szakmailag nem indokolt generálisan kiterjeszteni minden egyes nevelő-, oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), függetlenül az adott személy végzettségétől, képesítésétől, hiszen más ágazatokban is megvannak a végzettséghez igazodó bérbeállási szintek közötti markáns különbségek. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť