DR. KOVÁCS ZOLTÁN,

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN,
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni azoknak a képviselőknek a hozzászólását, akik támogatták a benyújtott törvényjavaslatot, illetve annak egyes elemeit.
Néhány felszólalóra szeretnék reagálni. Az egyik észrevétel volt, hogy a törvényjavaslat elemei között nincs összefüggés. Én pedig azt állítom, hogy a szándék összeköti a javaslatokat, hiszen ez a kormányzás során begyűjtött tapasztalatokra, a szakmai szervezetek által benyújtott igényekre, a felmerült problémákra a lehető legrövidebb időn belül, a lehető legszélesebb körben történő megoldási javaslatokat tartalmazza. Éppen ez a kormány gyakorlati tevékenységének a lényege: azonnal reagál a problémákra. Ráadásul a szakmai szervezetekkel történt egyeztetés is, és azoknak jó néhány elemét beépítettük a törvényjavaslatba.
A másik ilyen felmerült probléma volt az ellenzéki képviselők részéről, Tukacs, Staudt és Szelényi képviselők részéről, akik - már nincsenek egyébként a teremben - a költségvetési törvény benyújtása határidejének a módosítását kifogásolták. Szeretném elmondani, hogy jelentős tévedésben vannak. A választás évében ez mindig október 15-e. Tehát az egy téves állítás, miszerint az önkormányzati választásokhoz igazítanánk. A választás évében mindig más a dátum, mint az általános rendszerben. Arról nem is beszélve, hogy célszerű arra törekedni, hogy a javaslat minél közelebb kerüljön a gazdasági évhez, hiszen így még inkább kiszámíthatóbbá válnak az elemzések, illetve az azt tartalmazó számsorok.
Tisztelt Képviselőtársaim! A jobbikos képviselők közül Volner János a földtörvényről beszélt. Semmi köze nincs az előterjesztéshez, nem a földtörvényről van szó. A földnek nem minősülő ingatlanokról szól a törvény, és a lakástörvény módosítását tartalmazza. Ez a törvényjavaslat 1/A. § (1) bekezdésében található. Tehát teljes félreértésen alapul Volner János felszólalása - aki már szintén nincs itt, de a jegyzőkönyv kedvéért azért szeretném rögzíteni.
Ugyancsak a jobbikos képviselők a posta partnerszervezetei kapcsán privatizációt emlegettek. Itt ezek teljesítési segédként szolgálnak a posta számára, és csak olyan településeken, ahol ennek gazdasági, szervezési indokai fennállnak. A cél, hogy a posta magasabb színvonalon láthassa el a tevékenységét, a törvény pedig kimondja, hogy a partnerszervezetek bevonása nem jelentheti az egyetemes szolgáltatás sérelmét.
Ami pedig az Eximbankkal kapcsolatos felszólalásokat illeti, van valami bája annak, amikor a szocialista képviselők, akik a pártállami rendszerben is exponálták magukat, aggódnak a pártállami tisztség és a végrehajtó hatalom összefüggéseit illetően. Azt gondolom, hogy nem a hovatartozás, hanem mindig a szakértelem és a teljesítmény alapján kell megítélni azokat a szereplőket, akik bekerülnek egy-egy rendszerbe. (Dr. Józsa István: Nocsak, nocsak! - Heringes Anita közbeszólása.) Előbb kellett volna elmondani, képviselő asszony, volt rá lehetősége!
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fejlesztési Bank körül zajlott még jelentős vita. Azt gondolom, leszögezhető, hogy nemcsak banki tevékenységgel foglalkozik az MFB, hanem tulajdonosijog-gyakorlással is, hiszen földgáz-kereskedelemmel foglalkozó céget alapít és működtet.
Ez egyébként az átláthatóságot is segíti, hiszen egy állami cégtulajdonosi rendszerről van szó, ennek finanszírozási helyzete nyilvános. Az új cég kiegészíti az MVM tevékenységét; az MFB a gázipari területen eddig is jelen volt, résztulajdonosa a szőregi gáztárolót tulajdonló cégnek, és részt vesz az észak-déli gáztranzitot megoldó társaságban is. Ha visszaemlékszünk, jó néhány esztendővel ezelőtt - le-egyszerűsítve - a szocialisták üres kasszát adtak át az MFB-ben, előre lekötöttek pénzeket, determináltak pénzeket, mi pedig tulajdonosként használjuk a Fejlesztési Bankot.
A papírgyűjtés volt, látom, a legnagyobb slágertéma, mindenki gyűjtött vagy úttörő-, vagy később diákkorában papírt. Ez valóban egy jó buli volt, ahogy annak idején a diákok elmondták, és mondhatom én is, aki részt vettem benne, ez egy örömteli pillanat volt. Soha nem veszélyeztette egyébként a papírgyűjtést semmi, a szabályozást ebben a törvényjavaslatban rendbe tesszük, és innentől kezdve diákként mindenki annyi papírt gyűjthet, amennyit csak tud.
A műsorszolgálati díj merült még fel Schmuck Erzsébet képviselő asszony és Kiss László által említve. Szeretném elmondani, hogy nem nőhetnek a műsorszolgálati díjak, még akkor sem, ha az önök által favorizált médiacégek ezt szeretnék, legyenek ebben nyugodtak - ezt szolgálja a törvényjavaslat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A médiatörvényről volt még szó.
A postatörvényről már beszéltem.
A 98 százalékos különadóról szóló módosító rendelkezések lényegi pontjai az uniós joggal és a bírósági döntésekkel való harmonizációt szolgálják.
A szövetkezeti hitelintézetekről szóló jogszabályváltozás pedig az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatainak való megfelelést szavatolja.
Az egyszerűsítés és ésszerűsítés a célja az Eximbankról, az MFB-ről, a Szerencsejáték Zrt.-ről és a földgázellátásról vagy az imént említett hulladékkezelésről szóló módosításoknak. Ezzel együtt az egyes részletszabályok olyan kérdéseket ölelnek fel, amelyek külön-külön is stratégiai jelentőséggel bírnak.
A szövetkezeti hitelintézetekről szóló törvény módosításával megteremtődik annak a lehetősége, hogy a takarékszövetkezeti szektor még versenyképesebb legyen, és még kevésbé történjenek olyan balesetek, mint amilyenekről mindannyian értesülhetünk; akár az Orgoványi Takarékszövetkezetet vagy más hitelintézetet is említhetnék.
A földgázellátásról szóló rendelkezések megváltozatásával, ahogy az imént már reagáltam a felszólalásra, a földgázellátás még biztonságosabbá válik.
Ezeknek a szempontoknak, illetve az általam tett reagálásoknak a figyelembevételével kérem a tisztelt Házat, hogy fogadja el a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť