DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tényleg még nem találkoztunk olyan képviselővel, aki szerette volna a salátatörvényeket, természetesen mi sem, hiszen korábban is elhangzott az, hogy van, amelyben van egy-két dolog, amelyet tudnánk támogatni, de természetesen az egészet nem tudnánk támogatni. Én úgy gondolom, hogy amit most itt láttunk, és már többször is hallottam, hogy jogharmonizáció, korrekció, törvények javítása; én egyetlenegy ilyet nem találtam ebben, és a vitában pedig kiderült - én úgy gondolom -, hogy talán nincs is. Azért nehéz helyzetben van államtitkár úr, amikor a gázkereskedéstől a magyar filmig a kultúrán át, az Eximbanktól a Mehibtől a Postán át a papírgyűjtésig, a műsorszolgáltatásig és a tisztségviselők összeférhetetlenségéig kell mindent megvédeni.
Úgy gondolom, hogy ennek egyetlenegy oka van, a picit rövidre sikerült, esős nyáron pontosan le tudjuk képezni ebben a salátatörvényben a központi erőtérnek a változásait. Gyönyörűen leképezi.
Én ebből amit ki szeretnék emelni a többi, pillanatnyi lobbiérdek, partikuláris érdek mellett, amelyet most önök ezzel a salátatörvénnyel kiszolgálnak, az az MFB. Itt néhányan már be is kiabáltak, hogy az MFB lassan most már savanyúcukrot is árulhatna, de az, hogy az MFB miért kezd el majd gázkereskedéssel foglalkozni, és ahogy azt az expozéban is hallhattuk, mitől lesz majd ettől Magyarország energiaellátása biztosabb, amikor egy saját, ugyancsak állam által tulajdonolt megacég, az MVM mellé egy mini MVM-et hoznak létre saját maga konkurenciájaként, úgy gondolom, hogy ezt sem lehet másképpen értékelni, mint hogy gyönyörűen leképezi a központi erőtérnek az egy nyár alatt történő változásait, és azt természetesen megpróbálja követni a törvény.
Ez a további belső diverzifikálás, ami valójában azt jelenti, hogy létrehoznak még egy szervezetet, ami ezzel foglalkozik, ez azt jelenti, hogy a kormánynak most már kétfelé is lehet természetesen pénzt és tőkét juttatni akkor, amikor majd gázkereskedésről lesz szó, illetve kétfelől is keletkezhet neki bevétele. Ez nyilvánvalóan egyéni politikai érdekeket vagy egyes partikuláris politikai érdekeket szolgál. Megint kié lesz majd az a másik szemétdomb, vagy ki lesz a kakas majd azon a dombon, aki majd ezen a dombon is kapirgálni fog? Én megmondom őszintén, hogy ezen kívül ebbe sajnos mást nem lehet belelátni.
Amit viszont bele lehet látni, az az, ahogyan önök most már hitbizományként kezelik az MNB-t, az MFB-t, hiszen az MNB-nek is azért olyan portfóliója van most már, amit sem a törvény nem enged, sem eddig nem volt ilyen, sem szokás nem volt egyébként sehol sem Európában. Csak emlékeztetőül, azért a Magyar Nemzeti Bank most már ingatlanportfóliót tart fenn, műemlékvédelemmel foglalkozik, és a közgazdaság-tudomány oktatására mintegy 200 milliárdot költ; mindig el kell mellé mondani, ami a másfélszerese a magyar felsőoktatásra költött teljes költségvetési támogatásnak. Az MFB pedig most gázt fog árulni. Tehát a Magyar Fejlesztési Bank gázt fog árulni.
Nem volt jó az expozéban lévő indokolás, szeretném rá felhívni a figyelmet. Az, hogy az MFB egy szomszédos országban vagy akár többen is már a kereskedelemben ugyan részt vesz, és ott a közműszolgáltatásban is esetleg részt vesz, nem azt jelenti, ők nem ezt fogják csinálni Magyarországon. Magyarországon ők tőzsdei kereskedést és nagykereskedelmet fognak csinálni. Ezzel csinálnak önök maguknak egy saját kis MFB-t, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, ami - én úgy gondolom - nemsokára mindenkit jobban fog ennél érdekelni, főleg a keleti helyzet alakulásának a fényében, hogy itt vagyunk lassan szeptember közepén, miért nincsenek még feltöltve a gáztározók. Ezzel kellene foglalkozni, nem pedig kiszolgálni azokat a partikuláris érdekeket, amelyeket ezek a nagyon-nagyon unortodox magatartások, illetve unortodox megoldások jelentenek.
Nem szólok arról, hogy ez mennyiben veszélyezteti az alaptevékenységet. Én biztos vagyok benne, hogy minden egyes banknál, így az MFB-nél is az alaptevékenység kárára semmifajta más vállalkozási tevékenységet nem folytathat a bank. Ennek az üzletnek nyilvánvalóan van kockázata. Ezt a kockázatot hová árazták be? A költségvetésben ez hol fog megjelenni? És megengedheti-e magának ezt a Magyar Fejlesztési Bank?
A többiről az előttem szólók, úgy gondolom, szépen beszéltek és hosszan is, ami ebben a törvényben benne van, az, továbbra is állítom, rengeteg pillanatnyi lobbiérdek, amit a nyár összehozott. Amit pedig látunk, ami nincsen benne, az jogharmonizáció, ami nincsen benne, az törvényi korrekció; az nem korrekció, ha valakiknél enyhítünk az összeférhetetlenségi szabályokon csak azért, hogy pártfunkcionáriusokat is ki lehessen nevezni ezután az Eximhez. Amiről pedig nem szól még, az a felsőoktatás, amire még 2009-ben is többet költöttünk, amiről nem szól még, az az iszonyatosan megalázó forráshiánnyal rendelkező egészségügy, amiről még nem szól, az pedig, mondjuk, az a szociális rendszer, ami ma már Magyarországon az élethelyzetek 56 százalékába avatkozik be. Ez a szám csak azt mutatja, hogy Magyarországon több mint a fele azoknak az élethelyzeteknek a száma, amelybe ennek a hatalmas rendszernek, amit szociális ellátórendszernek hívunk, be kell avatkozni azért, mert a többit, éppen ezért, mert azokat elhanyagolják, államtitkár úr, nem tudják megfelelően kezelni.
Összegezve a mondókámat, azt szeretném mondani: megint a gombhoz varrunk kabátot; megvannak ezek az érdekek, amelyeket mi értünk, én úgy gondolom, hogy ezeket az érdekeket és érdekvitákat önöknek párton kellene tartani, nem pedig a kormány szintjére felemelve a törvényalkotás elé hozni, és kiszolgálni őket. Ezért nagy biztonsággal mondhatom, hogy a Magyar Szocialista Párt nem fogja tudni támogatni ezt az előterjesztést. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť