DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnék mindenkit megnyugtatni, az ön által elmondott félelmeket nem támasztják alá az önkormányzati választások jelölési adatai. Ezeket mindenki leellenőrizheti a Nemzeti Választási Iroda honlapján.
2010-ben összesen 8752 polgármesterjelölt indult a választásokon, 2014-ben 8139, a tegnapi összesítés szerint. Ez körülbelül 7 százalékos csökkenést jelent. Még egyszer a számok: 8752 és 8139. Tehát nagyságrendileg nagyjából ugyanannyi polgármesterjelölt indul az önkormányzati választásokon, mint ahányan indultak 2010-ben. Ugyanez a helyzet egyébként, bár nem hozta szóba képviselő úr, a települési képviselőjelöltek esetén is, 8590 képviselőjelölt indult a 2010-es önkormányzati választásokon, és 8297 indul most, a 2014-es önkormányzati választásokon. Tehát sem a polgármesterjelöltek számában, sem a képviselőjelöltek számában drasztikus, lényegi csökkenés nem mutatható ki.
Ami a szabályozást illeti, bár ezt képviselő úr részben említette, szeretném megjegyezni, hogy az összeférhetetlenségi szabályok lényegesen változtak a 2010-es állapothoz képest. Ugyanis az önkormányzati törvény a települések lakosságszámához mérten differenciáltan szabályozza a polgármesterek összeférhetetlenségét. A szabályozással kapcsolatban ki kell emelnem, hogy a korábbiaktól eltérően a polgármesteri tisztség betöltésének módja tekintetében a törvény nem tartalmaz lakosságszámra vonatkozó megkötést. Vagyis bármely településen a tisztség főállásban vagy társadalmi megbízatásként is betölthető. Ismert, hogy korábban erre csak a legkisebb településeken volt lehetőség.
Összefoglalva tehát a képviselő úr által elmondott problémát, megvizsgálhatjuk a választási eljárási szabályok szempontjából, és megvizsgálhatjuk a jelölések szempontjából. És mindenkit meg tudok nyugtatni afelől, hogy nagyjából, ahogyan mondtam, körülbelül 7 százalékkal csökkent a polgármesterjelöltek és az önkormányzati képviselőjelöltek száma. Ez nem tekinthető alapvetően az ön által említett díjazásbeli problémának. Ha mégis előfordul olyan település, ahol nem indul polgármesterjelölt, érdemes megvizsgálni, hogy valóban a díjazás miatt nem indul-e polgármesterjelölt, vagy egyszerűen azért nem, mert abban a helyi közösségben nem épült fel még olyan személyiség, vagy nem volt olyan személyiség, aki vállalná a választásokon a megmérettetést.
(9.10)
Tisztelt Ház és tisztelt Közvélemény! Szeretném tehát megnyugtatni önöket, hogy az új díjazási szabályok, az új önkormányzati választási szabályok lényegesen nem csökkentették az indulókat, és mindenkinek azt kívánom, hogy a több mint 8 ezer polgármesterjelölt közül mindenki találja meg a neki megfelelő polgármesterjelöltet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť