DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az a bűncselekménytípus, amiről a képviselő asszony beszélt, az egyik legalávalóbb bűncselekmény, hiszen itt arról van szó, hogy valaki kihasználja azt, hogy valaki a felügyeletére van bízva, valaki a gondozására van bízva, valakire valamilyen befolyása van, és a másik személy lényegében védekezésre képtelen állapotú mind fizikai állapota miatt, hiszen a gyermek nyilván egy felnőttel szemben nem tud védekezni fizikailag, mind pedig lelkileg, hiszen nem is tudja hova tenni azt a helyzetet, amibe adott esetben kerülhet.
Ez nem pusztán egy ügy, hiszen ha megnézzük a bűnözési statisztikákat, nagyon sok ilyen eset fordul elő, körülbelül 10 ezer gyerek az, aki évente valamilyen szexuális vagy agresszív bűncselekménynek az áldozata vagy szemtanúja lesz, és ez számára valamiféle traumát fog okozni, amit egyébként - mint szintén szociológusok kutatásából kiderül - élete végéig hordoz, önmaga is sokkal inkább utána az agressziót alkalmazni fogja, és ezt a fajta, a gyermekkorában akár csak látott, nemcsak személyében mint sértettként megtapasztalt, hanem akár tanúként is látott eseményt nem tudja feldolgozni, és torzítani fogja az ő jellemét is, az ő felnövekedését is. Ezért fontos az államnak nagyon hatékonyan, nagyon szigorúan, ellentmondást nem tűrően fellépni az egyik leginkább kiszolgáltatott csoportnak, a gyermekek védelmében. Az államnak mindig az a feladata, hogy a gyengébb oldalára álljon, ebben a kérdésben is, éppen ezért ellentmondást nem tűrően kell szigorú büntetési tételekkel fenyegetni és hatékony gyermekvédelmi rendszerrel védeni azokat a gyermekeket, akik adott esetben áldozatává válhatnak ilyen bűncselekményeknek.
Ahogy arra a képviselő asszony is utalt, az előző négyéves ciklusban is erre a problémára két törvénycsomagot is beterjesztettünk, ezzel igyekeztünk egyrészt a fenyegetettséget növelni, másrészről a megelőzést szolgálni, harmadrészről pedig ennél a bűncselekménytípusnál a nagyon magas látenciát, tehát a nem jelentett bűncselekményeknek a számát csökkenteni, és minél több bűncselekményt feltárhatóvá tenni.
Az egyik lépés volt a képviselő asszony által is említett szigorítások, amelyek 2013 júliusától léptek életbe a büntető törvénykönyvben. Ez a gyermekekkel szemben elkövetett nemi erőszak esetében jelentősen szigorította a büntetési tételeket, ezáltal is elriasztva a potenciális elkövetőket, sőt a gyermekek nemi aktusra való kényszerítését már erőszak vagy életveszélyes fenyegetés alkalmazása nélkül is büntetni rendelte. Tehát ezáltal könnyebb a bizonyítás is a bíróságon ezekben az esetekben. Eltörölte bizonyos esetekben a magánindítvány kötelező voltát, így már bárkinek a feljelentése alapján vagy hivatalból is eljárhatnak a hatóságok. Ez az említett látenciát hivatott csökkenteni, pontosan azért, hogy mindenki a büntetés-végrehajtás vendégszeretetét élvezze, aki ilyesfajta bűncselekményt követ el, mert ott a helye, nem pedig gyermekek közelében.
Az elévülési időket két részben is már módosítottuk. Kitoltuk - ahogy ön is mondta - első körben, 2012-ben 23 éves koráig, és utána pedig azt a módosítást hoztuk, amire utalt képviselő asszony, hogy kiki 18 éves korától tehet újra feljelentéseket, addig nyugszik az elévülési idő, és 18 éves kortól nyílik újra meg ez az időszak. Tehát így akár valaki 33 éves koráig is feljelentést tehet. Nekünk az az érdekünk, hogy minél hamarabb megszülessen ez, akár már 18 éves kor előtt is vagy 18 éves kor után nem sokkal, hiszen a bizonyítás az évek múlásával egyre nehezebb. Tehát nekünk azért fontos, hogy minél hamarabb megtörténjen ez a fajta bejelentés, ez a fajta feljelentés.
Azért, hogy maga az eset elmondása akár szemtanúként, akár sértettként ne okozzon még egy traumát, vagy minél kisebb traumát okozzon a sértetteknek, a tanúknak, ezért vezettük be a gyermekbarát meghallgatószobák rendszerét, minden megyei kapitányságon, ahogy képviselő asszony is mondta. Ezek olyan módon berendezett szobák, mint egy gyermeknek a saját otthoni szobája, játékok vannak benne, természetes megvilágítás, természetes szellőztetés, van egy üvegablak, hogy ne legyen bezsúfolva öt-hat ember a terembe, hanem csak egy-két ember hallgatja meg az illető kiskorút, a többiek egy üvegfalon keresztül figyelik a tanú meghallgatását, és természetesen rögzítik, hogy a későbbiekben ez bizonyítékként is felhasználható legyen. És bízunk benne, hogy ezzel is sikerül csökkenteni, nem egy zsúfolt, bűnözőkkel telerakott szobában hallgatják meg ezeket a gyerekeket, akik ezáltal még egyszer átélik sajnos ennek a szörnyű cselekménynek minden egyes percét, hanem ezzel is tudjuk csökkenteni a traumát, és ezzel is tudjuk javítani a felderítés hatékonyságát, hiszen bízunk benne, hogy ezáltal is könnyebben és részletesebben tudják elmondani ezek a gyerekek azt, hogy mit láttak vagy mi történt velük.
Éppen ezért a kormány nyitott minden olyan módosításra, amely ezzel a bűnözői csoporttal szemben, amely tolerálhatatlan bűnözői csoport, a lehető legszigorúbban fellép. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť