DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos nap ez a mai, hiszen ma lesz a bankok tisztességtelen eljárásából eredő károk megtérítésével kapcsolatos jogszabály tárgyalása. Fontos ez a devizahitelesek számára, és azt gondolom, hogy fontos minden magyar állampolgár számára.
Tegnap meghallgathattuk miniszterelnök urat, hogy tulajdonképpen a kormány egy hőstettet hajt végre, hiszen úgymond elszámoltatja a bankokat, azokat a fizetési kötelezettségeket, amelyek a tisztességtelen eljárásból erednek, most meg kell fizetni. Hallottunk itt százalékokat, hallottuk az időpontokat, a dátumokat, és ezt a törvényt fogjuk most tárgyalni.
De nagyon kevés szó esett a devizahitelesekről. Úgy látom, a kormány elfeledkezett arról, hogy kik küzdelmének az eredménye az, hogy ma ezt a törvényt tárgyalhatjuk. Ez nem a kormány eredménye, hanem azoké a devizahiteleseké, azoké a százaké, akik nem hagyták és pereket indítottak, bírósági eljárásokat kezdeményeztek, s ezeknek a bírósági eljárásoknak az lett a végeredménye, hogy a Kúria kimondta ezt a tisztességtelen eljárást, ami az árfolyamrésre vonatkozik, illetve a tisztességtelen, egyoldalú kamatemelésre. Igenis köszönet illeti őket, köszönet illeti azokat a jogvédő szervezeteket, azokat az egyesületeket, azokat az ügyvédi közösségeket, amelyek segítették a devizahiteleseket ezekben a perekben, amelyek alapján ez a kúriai döntés megszülethetett.
A devizahiteleseknek két dologgal kellett szembenézniük, egyrészt a bankok tisztességtelen eljárásával, másrészt az árfolyam drasztikus romlásával. Azt gondolom, hogy majd jön a válasz, hogy a devizahiteles problémáért az előző kormányzatok a felelősek, ezt majd meghallgathatjuk, viszont szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a banki tisztességtelen eljárással kapcsolatos tevékenység nagyon sokat késett, hiszen négy éve önök vannak kormányon, és a mellett a tény mellett sem lehet elmenni, hogy a hibás gazdaságpolitika milyen árfolyamokat eredményezett akár a mai napon is, nem lehet amellett elmenni, hogy az euró 2010-ben még 265 forint volt, a svájci frank 186, amikor önök átvették a kormányzást. Meg kell nézni, most 315 forint az euró és közel 260 forint a svájci frank árfolyama. Ebben igenis van felelőssége a kormánynak, és van felelőssége akár az Országgyűlésnek is.
Elhangzott egy ígéret a nyár folyamán, amely arról szólt, hogy a devizahiteleseknek karácsonykor már nem kell foglalkozniuk ezzel a problémával, hiszen a forintosítás megtörténik. Ennek semmi köze nincs a bírósági eljárásokhoz, ahogy most mondják, hogy jövőre tolódtak a különböző határidők, és csak jövőre csökkennek a törlesztőrészletek. Ez ettől teljesen független. Igenis számon kérjük ezt az ígéretet, és beterjesztünk egy országgyűlési határozatot - a Magyar Szocialista Párt választmánya erre kérte fel a frakciót -, amely arról szól, hogy a kormány tartsa be az ígéretét, és még az idén tegyen javaslatot a forintosításra. És arra is javaslatot teszünk ebben a határozati javaslatban, hogy a 2010. áprilisi átlagárfolyamon tegye ezt meg, nyilván úgy, oly módon, hogy ez ne veszélyeztesse Magyarország pénzügyi stabilitását.
Tehát igenis a probléma egyik része csak az, amit ma ez a törvényjavaslat megold, amiről ma vitatkozni, vitázni fogunk, de a nagyobb probléma az árfolyamváltozás, annak a megoldása várat magára, hiszen ne felejtsük el, hogy több mint 70 százalékkal emelkedett meg 2010 óta a törlesztőrészletek nagyságrendje. És nem mehetünk el amellett, hogy ebben benne van a kormány hibás gazdaságpolitikájának az eredménye.
Várjuk a kormány megoldási javaslatait. Ezt a törvényjavaslatot most támogatni fogjuk, s bízunk benne, hogy még ebben az évben mindenki számára megnyugtató megoldás születik. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť