IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Az LMP már jóval az önkormányzati választások előtt felhívta a figyelmet, hogy a választást követően hatályba lépő új szabályok miatt jelentősen csökken a kistelepülési polgármesterek fizetése, és fennáll a veszélye annak, hogy sok helyen senki sem fog indulni a választáson, vagy nem lesz érdemi választási lehetőség.
Sajnos, igazunk volt, az ajánlási időszak lezárultával egyértelműek azok a káros tendenciák, amelyekre felhívtuk a figyelmet. Két olyan település van, ahol egyáltalán nincs polgármesterjelölt és szintén kettő, ahol nem indult kellő számú képviselőjelölt, emiatt elmarad az október 12-ei választás. A szeptember 11-ei adatok szerint Baranya Kishajmás nevű településén és a Vas megyei Tanakajdon nem indult annyi jelölt, amennyit meg lehetne választani. Polgármesterjelölt hiányában pedig a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon marad el a polgármester-választás. 2010-ben ilyenre nem volt példa.
Továbbá rengeteg olyan kistelepülés is van, ahol csupán egy jelölt közül lehet választani. Négy évvel ezelőtt 493 ilyen volt, most azonban közel 50 százalékkal növekedett, 724 ilyen település van, ahol csak egy jelölt közül lehet választani. Az önkormányzati választást követően hatályba lépő szabályok szerint ugyanis az 500 fő alatti települések polgármestereinek díjazása nagyjából bruttó 149 ezer forintra csökken havonta. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb falu vezetője alig 90 ezer forintért kell hogy ellássa majd a hivatalát. A település vezetője így kevesebb juttatást kap, mint amennyit alkalmazottai vihetnek haza. Sőt, előfordulhat, hogy a polgármester közel annyi bér kap csak majd, mint az általa foglalkoztatott segédmunkás, közfoglalkoztatott, vagy kevesebbet, mint egy szakmunkás közfoglalkoztatott.
Figyelmeztettünk arra, hogy a polgármesteri illetmény csökkenése jelentősen szelektálja a lehetséges indulók körét. Nagyrészt azok lesznek jelöltek, akiknek anyagi helyzete lehetővé teszi, hogy kisebb illetmény mellett is ellássák tisztségüket, illetve azok, akiket valamelyik politikai párt egyéb módon támogat. Már a startkőről kiszorultak a kevésbé tehetős, független emberek, akik bár tenni szeretnének településükért, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy elinduljanak. Marad tehát a kiskirályoké és a pártembereké ez a lehetőség.
Az LMP ezért követelte, hogy még a jelölési időszak előtt állítsák vissza legalább az eredeti szintre a kistelepülési polgármesterek fizetését. A jelölési időszak lezárultával ez a hajó már elment, ahogyan az adatok is mutatják, sokkal kevesebben mertek elindulni az idei választásokon. Lehet persze, hogy a Fidesz a választásokat követően mégis visszaállítja az eredeti illetményt, de ez ugyanaz az eljárás, mint a trafikpályázatoknál, amikor a pályázat beadási határideje után megemelték a tevékenység lehetséges haszonkulcsát. Az ismerősök és a bennfentesek könnyebben, szinte verseny nélkül kapták meg a koncessziót, így kizártak olyanokat, akik az eredeti feltételek mellett nem látták érdemesnek elindulni.
Félő, hogy a kistelepülések élére kevésbé támogatott és a nagypolitikának jobban kiszolgáltatott emberek kerülnek majd, és a kistelepülések érdekérvényesítő képessége így tovább csökken, ami a magyar vidék további pusztulásához vezet. A kistelepülésen élők számának csökkenése egyébként azt is eredményezi, hogy a politikai erők egyre kevésbé vállalják fel a kistelepülésen élők képviseletét, emiatt romlik a közszolgáltatások minősége, és az ott élők másodlagos állampolgárokká válhatnak. Ha már saját első emberük sem lesz, aki felszólaljon értük, akkor ezeknek a közösségeknek a sorsa véglegesen megpecsételődött.
Az LMP célja, hogy a kistelepülésen élő közösségek irányítsák saját sorsukat, amelyek autonómiájukat saját gazdasági erejükre, önfenntartó képességükre kell hogy alapozzák. Szeretnénk felhívni a kormányzó pártok figyelmét arra, hogy óriási történelmi felelősségük van, hogy a vidék elnéptelenedésének folyamatát megpróbálják-e visszafordítani, az LMP által hirdetett erős vidék megvalósítása felé tesznek-e lépéseket, vagy az ilyen intézkedésekkel, mint a kistelepülési polgármesterek fizetésének drasztikus csökkentése, tovább lökik a szakadék felé a vidéket.
Az LMP következetesen kitart az egyre kisebb érdekérvényesítő képességű, de a vidéki élet megmaradása szempontjából kulcsfontosságú kistelepülések mellett, mert a jövő megújuló Magyarországának megvalósításában kulcsszerepük van a kistelepülésüknek.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť