L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Nem is lenne gond az ön felszólalásával, ha a felszólalását nem arra használta volna fel, hogy az egyébként a nemzetegyesítés útján hihetetlen nagy érdemeket szerzett Orbán-kormányt piszkálja, szidja, és olyan dolgokat kérjen számon, amelyek teljesen alaptalanok. (Szávay István közbeszól.)
Meghunyászkodó politikáról beszélni, képviselő úr, ebben az esetben enyhén szólva is túlzás, hiszen az elmúlt hónapokban is, ahogyan az elmúlt négy esztendőben is, a magyar kormány folyamatosan kifejezte azt, hogy minden kérdésben a kárpátaljai magyarság mellett van, minden kérdésben a Kárpát-medencei magyarság szellemi, lelki nemzetegyesítése ügyében elkötelezett, és ezért dolgozik. Nézzünk néhány konkrétumot!
Az elmúlt hónapok eseményei a magyar kormányt is egyébként joggal töltik el aggodalommal. Azok a kérdések, amelyeket ön megfogalmazott - nem a kormánnyal kapcsolatban, hanem a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatosan -, mind valós problémák, jogos problémák, és ezekben a kérdésekben elég hatékonyan szólal meg a kormány mind a nyilvánosságban, mind a diplomácia területén, de hogy egyértelmű legyen az álláspontunk, ezt én most ki is fejtem önnek.
Egyrészt szomorúan tapasztaltuk azt, hogy a KMKSZ-szel, tehát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel szoros kapcsolatot tartó és a kárpátaljai magyarság ügyét támogató, 2014 márciusától kormányzói tisztségben működő Valerij Luncsenkót elbocsátotta az ukrán elnök. Abban bízunk csak, hogy az új kormányzó, a megbízott vezető, Vaszil Hubal a magyarság érdekeihez pozitívan fog állni, ezt várjuk egyébként a magyar kormány nevében, hogy a jelenleg ideiglenesen a megye élén álló kormányzó is megfelelően viszonyuljon a kárpátaljai magyarsághoz.
Tudjuk jól, hogy júliusban részleges mozgósítást rendeltek el Kárpátalján, amely a magyarokat is érintette, erről a kérdésről mind a nemzetpolitikai államtitkárságunk, mind a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan tájékozódik, és egyeztetéseket is kezdeményezett. Navracsics Tibor miniszter úr külön egyeztetett, és tájékoztatást kért Pavlo Klimkin ukrán kollégájától a katonai mozgósításokról. Nyilvánvalóan az az érdekünk, hogy a magyar nemzetiségi nemzettársainkat Kárpátalján ez a mozgósítás a lehető legkevésbé érintse.
Azzal is számolnunk kell, hogy Kárpátaljára Kelet-Ukrajnából az elmúlt hónapokban elég sok menekült érkezett, több mint 1300 menekült költözött be Kárpátaljára. Nyilvánvalóan nekünk az az érdekünk, hogy a magyar nemzetrészek ottani tagjai minél inkább tudjanak élni a saját szülőhelyükön a saját jogaikkal.
Amit ön említett, képviselő úr, az mélységesen aggasztó. Az, hogy Porosenko ukrán elnök úr augusztus 25-én aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, és bejelentette október 26-ára az előrehozott választásokat, és mindezek után nem tartotta be a KMKSZ-szel kötött megállapodásokat, és hogy az ukrán központi választási bizottság nem hozott létre az ígéreteknek megfelelően magyar választókörzetet Kárpátalján, mélységesen felháborító, egyetértek önnel, képviselő úr. Úgy ítéljük meg, hogy a kárpátaljai magyar közösség jogainak durva megsértése történt, és a magyar kormány szolidáris a kárpátaljai magyarsággal. Innen is támogatjuk és erősítjük őket, és a diplomácia eszközeivel is fel fogunk lépni annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarságnak az önrendelkezési joga biztosítva legyen, és hogy egyébként Porosenko ukrán elnök az ígéretét, sőt a KMKSZ-szel kötött megállapodását be is tartsa.
Mindezekkel együtt azt kell hogy mondjam önöknek, hogy az elmúlt négy esztendőben és az elmúlt néhány hónapban is, amióta a harmadik Orbán-kormány működésbe lépett, nagyon hatékonyan támogatjuk a kárpátaljai magyarságot. Ki kell emelnem a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola helyzetét; azt is, hogy külön támogatásban részesült a munkácsi Szent István Líceum beruházása, a nagyberegi Református Líceum kollégiumának az építkezése, ezt egyébként augusztus 23-án Balog miniszter úr adta át; hogy külön kormánydöntés született a karácsfalvai Sztojka Sándor Görög-katolikus Líceumnak a működési támogatásáról. 2014-ben egyébként 80 millió forint, 2015-ben pedig 120 millió forint támogatásban fog részesedni ez a líceum is, hogy új tornatermet és kollégiumot építsen. Kárpátalján több mint 50 magyar nyelvterületen működő oktatási és kulturális, szociális intézmény felújítása valósult meg az elmúlt rövid időszakban, és a kormány további 500 ezer dollárral támogatja a kárpátaljai közintézmények felújítását.
A kapcsolattartás mind a minisztériumunk, a nemzetpolitikai államtitkárság, mind pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről folyamatos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és határozottan kiállunk a kárpátaljai magyarság önrendelkezése és politikai jogai mellett. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť