DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a mai napon 1 millió 300 ezer család adóssága több mint 1000 milliárd forinttal csökkenhet az Országgyűlés döntése következtében. Még egyszer: 1 millió 300 ezer családot érint a bankok elszámoltatása, ebből nagyjából 680 ezer devizahitel és 650 ezer forint alapú hitel esetén kerül sorra az az elszámolás, amelynek fő elve, hogy a tisztességtelenül szerzett jövedelmet, a tisztességtelenül szerzett előnyt a bankoknak vissza kell adniuk az ügyfelek számára, hiszen a tisztességtelenség, a tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazása nem egyszerűen erkölcsi kérdés, hanem részleges érvénytelenséget eredményez ezeknél a szerződéseknél, tehát jogilag is tiltott a tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazása.
Szeretném hangsúlyozni, hogy szó sincs visszamenőleges jogalkotásról, szó sincs arról, hogy a bankoknak valamilyen új terhet kell megfizetniük, hanem ezeknek a szerződéseknek, ezeknek a deviza- és forintalapú hitelszerződéseknek már a szerződések megkötésének pillanatában is meg kellett felelniük a törvényeknek, meg kellett felelniük a tisztesség, a tisztességes eljárás követelményeinek. És - ahogyan sokszor elmondtuk és sokszor elhangzott már - ezt az összeget, amelyet a bankoknak vissza kell fizetniük az ügyfelek részére vagy jóvá kell írniuk az ügyfelek számláján, a bankok egyszer már megkapták az ügyfelektől, tehát az ügyfelek pénzét kell visszaadniuk.
Ezért valóban történelmi jelentőségű, a rendszerváltáskori igazságtételhez hasonlítható a mostani törvény. Úgy gondolom, hogy mindazok, akik ebben a törvényben segítik ezt az 1 millió 300 ezer családot, legyenek azok országgyűlési képviselők, legyenek azok az igazságszolgáltatás független szereplői vagy magánemberek, szakértők, mindannyian ennek az 1 millió 300 ezer családnak a jobbulását és terheik enyhítését fogják ma segíteni.
Köszönöm szépen, képviselő úr, hogy felhívta erre a figyelmet. A kormány nevében ismételten kérem az Országgyűlés minden tagját, hogy támogassa a törvény elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť