DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a kérdést. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Nagy örömömre szolgál, hogy válaszolhatok és ezáltal segíthetem képviselő asszonynak a tájékozódását, mert én úgy látom, hogy olyan hihetetlen mértékben alultájékozódott, hogy minden ilyen két percet meg kell becsülnie. (Dr. Bárándy Gergely: Tartalmilag válaszolj!) Nem ártott volna, ha esetleg a jogi környezetet és a megoldásokat, amelyeket a kormány alkalmazott az elmúlt négy évben, alaposabban figyelembe veszi.
Az egyik dolog, azt azért le kell szögeznünk, hogy a magyar hulladékgazdálkodási rendszer működik, a környezetvédelemnek fontos része. És nyilván, amikor egy új hulladékgazdálkodási törvény alapján átépítjük ezt a rendszert, és az önök korábbi kormánya által végrehajtott privatizációkat, kiszervezéseket felszámoljuk, akkor az nem megy zökkenőmentesen.
Tisztelt Országgyűlés! Jól tudjuk azt, hogy ezeken az alapvető területeken, ahol az emberek ki vannak szolgáltatva a különböző cégeknek, ott privatizációk, értékesítések történtek, a termékdíjat teljesen kiszervezték, ennek az újraépítése zajlik jelenleg.
Ami a hulladékgyűjtést illeti, egyébként kisvállalkozások, akik ehhez engedéllyel rendelkeznek, szervezhetnek hulladékgyűjtést, ezt semmi sem tiltja; használtelem-gyűjtés most is van az iskolákban, tárolóedényekkel. Esetleg, ha ön jár ilyen helyen, akkor biztos megtalálja, egy kis zöld doboz oda van helyezve. Ezek nem ismeretlen dolgok, és a gyermekek ebben egyébként részt is vesznek.
Az, hogy most az intézmény szervezzen-e hulladékgyűjtést vagy sem, egy 2002-es, előző hulladékgazdálkodásról szóló törvény már a jelenlegi keretek között szabályozza. Tehát hulladékgyűjtést erre jogosult szervezet végezhet. Az, hogy ez az intézmények működési rendjébe, a tanrendbe miképpen illeszthető be, erről lehet vitatkozni, de a kizáró szabály egyáltalán nem új keletű, ezt csak megerősítette az új hulladékgazdálkodási törvény. Mi készek vagyunk az EMMI-vel, valamennyi szereplővel az egyeztetésre, és elősegítjük azt, hogy minél több gyermek tudjon környezettudatos magatartást elsajátítatni, védeni a környezetet, például a TeSzedd mozgalommal is, amelyben 160 ezren vettek részt, és akiknek a fele gyermek volt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť