KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem erre a napirend utáni felszólalásra lehetőséget, mert sajnos egy elterjedő és elterjedt probléma Magyarországon, a vidéki Magyarországon, hogy a volt bányászvárosok egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, így általában a vidéki Magyarország, de talán különösen súlyosan érezhető ez a helyzet az egykori ipari és bányászvárosokban, ezen belül is az én szűkebb hazámban, Veszprém megyében, illetve választókerületemben, Várpalota esetében.
Ezen település több mint százéves bányászati múlttal rendelkezett akkor, amikor is 1996-ban az utolsó bányáját bezárták. És egy virágzó élet, egy virágzó városi élet végére tett pontot a bányászati tevékenység befejezése, és azóta mondhatjuk, hogy csak vegetál a település, hiszen új munkahelyek nem létesültek, vagy nagyon kis számban létesültek, rendkívül magas a munkanélküliség, és az a virágzó kulturális, társadalmi, szociális élet, amely egykor jellemző volt a településre, ma már csak a múlt.
Nehogy azt higgyék azonban, hogy valamiféle homályos kádári nosztalgia tört itt elő belőlem, hiszen a bányászati tevékenység, mint mondtam, több mint százéves múltra tekint vissza, és a virágzó fénykorát élte a ’30-as években is, már a Horthy-korszak idején. Ezért önmagában a bányászatnak mint munkahelyteremtő tevékenységnek, beruházásnak volt köszönhető, hogy ilyen nagyságrendben várossá válhatott és virágozhatott ez a település és még jó néhány más település az országban.
Sokan ma azt mondják, hogy ez a bányászat a múlt, és nem érdemes már arról beszélni, hogy mi volna, ha esetleg újra bányászati tevékenység folyna Magyarországon. A Jobbik Magyarországért Mozgalom programjában is célul tűzte ki, hogy ezt a bányászati tevékenységet bizony akár ott, a várpalotai szénmedencében, akár másutt újra lehetne indítani és a hazai ásványkincsekre alapozni Magyarország energiaellátását, természetesen a megújulók és az atomenergia mellett.
Ezt hangzatos kijelentések szintjén Orbán Viktor miniszterelnök úrtól is hallhattuk az előző ciklusban több alkalommal is, azonban semmiféle konkrét lépés jelen pillanatig nem történt ennek kivitelezésére, sőt az utolsó magyarországi mélyművelésű szénbányát is idén év végével bezárni készülnek. Az oroszlányi erőműről és a márkushegyi szénbányáról van szó.
Visszatérve azonban Várpalotára: annak idején virágzó, pezsgő kulturális és szociális élet volt jellemző a városra. Az elmúlt 24 év kormányainak sikerült sokat tenni azért, hogy ez megszűnjön. Szerencsére a városban vannak jól működő hagyományőrző szervezetek, akik igyekeznek a régi kultúrát, a kulturális hagyományokat fenntartani, ápolni, és próbálják az ott élőkkel elhitetni, hogy van még jövője a városnak, és érdemes ott maradni, érdemes ott családot alapítani, gyermeket vállalni. Mi azt gondoljuk, hogy ismét elindulhatna ez a település a felvirágzás útján, amennyiben ezt a bányászati tevékenységet újra lehetne kezdeni.
Hiszen amíg munka volt, addig minden volt. Ahogy a Jobbik egyik választási kampányszlogenje is mondta, ha munka van, minden van, ha munka nincs, akkor semmi nincs. Ma már ez meglátszik akár az egészségügyi ellátáson és sok minden máson is. Sokan hiányolják a várpalotai kórház szülészetét, és szükségesnek látják, hogy a különböző városrészekben különálló orvosi rendelők jöjjenek létre, hiszen jelen pillanatban ez nem adott. A két városrész orvosi rendelője egy helyen található, nem méltó körülmények között.
Az orvoshiány továbbra sem megoldott, és ez egyenes arányban vezet ahhoz, hogy az emberek elmennek a településről, hiszen ahol az egészségügyi ellátás vagy akár az oktatás nem megfelelő színvonalon történik, ott egyfajta elvándorlás érzékelhető. Saját szememmel látom, hiszen választókerületemről van szó - még egyszer mondom -, hogy egyre több az üres üzlethelyiség, boltok, vendéglátóegységek zárnak be, és van egy különálló városrésze, készenléti lakótelepe a városnak, ahol még nagyobb a probléma, még jobban tetten érhető akár a fémtolvajlások, az illegális hulladéklerakás vagy az elnéptelenedés formájában ez a probléma.
Azt gondoljuk, hogy újra virágzásnak lehetne indítani a települést. Valaha volt uszoda, teniszpálya, boltok, orvosi ellátás, és mindent vissza lehetne állítani. Sokan kérdik, hogy mikor lesz újra valódi munkahely és megélhetés. A kormány figyelmét ismételten felhívnám arra, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom választási programjában pontosan leírtuk és helyi választási programunkban konkrétan Várpalota térségére, hogy mit kellene tenni, hogy végre elinduljon a térség újra a fejlődés és a munkahelyteremtés útján.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť