NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Azt gondolom, nagyszerű döntés volt, amikor másfél évvel ezelőtt a kormány a rezsicsökkentés politikájának útjára lépett. Itt ellenzéki képviselőtársainktól is hallhattuk, szinte dicséretként, hogy a kormány zászlóshajója a rezsicsökkentés politikája. Tehette ezt mindabból az okból, hogy Magyarországon a családokat, az egyetemes szolgáltatás keretében tudjuk ellátni energiával. Az egyetemes szolgáltatás azt jelenti, hogy az állam hatósági árat alkalmazhat ebben az esetben, a kormány és a parlament pedig olyan döntéseket hozott, hogy ezeket az árakat alacsonyan szabtuk meg.
Tavaly több mint 20 százalékos csökkenés volt ezen a piacon, és az idén, tehát a jövőben is megszabhatjuk ezt ezzel az eszközzel. Az idén ugye április 1-jétől már 6,5 százalékkal csökkent a gáz ára, szeptember 1-jétől pedig az áram és októbertől 1-jétől, a fűtési szezonra pedig a távhő ára fog csökkenni, csak azért, mert ez az eszköz a kezünkben van. Sőt, az Európai Unióban nemcsak Magyarországon használhatjuk ezt az eszközt, hanem rajtunk kívül még 16 ország, összesen 17-en használják a hatósági árakat. Ezért is van az, hogy Európában ez a rezsicsökkentési politika követőkre talált, és több országban már döntöttek a rezsicsökkentés mellett, és szeretnék ezt alkalmazni.
Azonban nem mindenhol talál követőkre, a brüsszeli bürokraták az itt jelen lévő álbaloldal képviselőivel ott ütik, püfölik a rezsicsökkentés politikáját, ahol csak tudják. Mi május 25-én olyan embereket küldtünk ki Brüsszelbe a nemzeti listáról, akik az Európai Parlamentben tudják azt az energiapolitikát képviselni, ami a nemzeti érdekeinket szolgálja. Azt kérdezem öntől, miniszter úr, mint a rezsicsökkentést felügyelő minisztertől, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel védi meg a rezsicsökkentés eredményeit a brüsszeli bürokratáktól. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť