DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Amit öntől hallottunk, az egy megkésett kampánybeszéd, én azt hiszem, hiszen ezt elmondhatta volna egy hónappal, két hónappal, három hónappal ezelőtt is. Teljes mértékben azokat a szavakat hallottuk vissza az LMP frakcióvezetőjétől, amelyeket bármilyen, ennél szűkebb körben (Dr. Schiffer András közbeszól. - Dr. Szél Bernadett: Változott valami?) megtartott LMP-kampánygyűlésen is elmondhatott volna, de a választók ezt egy öt egész pár tized százalékos támogatottsággal jutalmazták is.
Önök itt vannak a parlamentben, de mégis a Fidesz-KDNP volt az, amelyet egyértelműen (Dr. Schiffer András: Hol a program?) nagyobb mértékben hatalmaztak fel, és amelynek az elmúlt négy év kormányzati munkája folytatását egyértelműen támogatták. (Dr. Schiffer András: Hol a program?) Így tehát arról, amit ön elmondott, a választók bő egy hónappal ezelőtt véleményt mondtak, és bár ennyi kritikával illették a Fidesz-KDNP-t, mégis minket bíztak meg a kormányzás folytatásával.
Tisztában voltak-e - ön bekiabálja mindig, hogy hol a program, hol a program - a választók azzal, hogy mire szavaznak akkor, amikor a Fidesz-KDNP-re szavaznak? Én úgy gondolom, hogy teljes mértékben tisztában voltak, hiszen négy év alatt látták, hogy mi az a politika, amit a Fidesz-KDNP folytat.
(13.10)
Ön itt előszeretettel mondja most is és mondogatta az elmúlt napokban is, hogy az LMP a multiérdekek ellen küzd. Ha ön megnéz akár csak egy intézkedést, mondjuk, a rezsicsökkentést, az elsősorban pontosan a nemzetközi tulajdonú, multinacionális kézben lévő, nagy közműszolgáltatóknak volt nehéz intézkedés, és tízmillió magyar polgár számára volt előnyös intézkedés. Nem volt egy olyan kormány sem a megelőző jó pár ciklusban, amely meg merte volna ezt lépni. Szép, hogy önök ilyen szavakat mondanak, de akkor álljanak ki és mondják, hogy ebben a tekintetben a Fidesz-KDNP politikája tökéletesen megfelel annak az elvárásnak, amit az önök szavazói is mondanak, hiszen ez az LMP szavazói számára ugyanúgy előnyös volt, mint másnak.
Az elmúlt 25 évben választási ígéretek és választási programok tekintetében nagyon-nagyon sokat hallottak már a magyar választók, nagyon sok mindenki ígérgetett, sőt, mondjuk, Gyurcsány Ferenc idejében nemcsak választásokra ígérgettek, de választások közötti időszakban is 2-3 havonta újabb és újabb programokat dobtak be mint elképzeléseket a jövőre nézvést, de abból nem sok valósult meg.
Ugyanakkor láthatták az állampolgárok, mi az, ami négy év alatt ebben az országban történt, és egyértelműen nem az LMP-t vagy nem másik ellenzéki pártot bíztak meg a kormányalakítás lehetőségével, hanem a folytatásra mondtak igent. Persze, az is lehet, hogy önöknél egy választási program részletesen, hogy a jövő zöld; ez a kifejezés bizonyára sok mindent elmondhat - van, akinek a jövő zöld-fehér, amúgy -, de valahogy ez mégiscsak kevés, ha ön egy alapos választási programot akarna mondani.
Azt viszont láthatjuk, hogy az LMP nem azt mondta, hogy folytatjuk; ugye, ön az, aki négy évvel ezelőtt is itt ült, de amúgy nagy megújuláson ment keresztül a pártja és a frakciója is, tehát ezt a fajta politikát lehet, hogy önök mégsem ígérték, hogy folytatnák.
Ami pedig az elmúlt négy év eseményeit illeti, amit folytatni szeretnénk, ön megint eléggé lenézően beszélt a közmunkaprogramról, mint sok más ellenzéki képviselőtársa szintén a közmunkásokról. Ön is mondta, hogy a közmunkások egy része már a piacon elhelyezkedett. De szeretném én kérdezni, hogy ezeknek az embereknek ön szerint, képviselő úr, a piacon ki adott volna munkát. Ha ön, mondjuk, egy vállalkozó, teszem azt, és van egy 20 fős cége, és egy 21. álláshelyet is meghirdet, és arra az egy helyre jelentkeznek 30-an, abból 10-en az elmúlt hónapokban lettek munkanélküliek, 10-en egy éven belül, és megint van 10 ember, aki 2-3-4 vagy 5 éve munkanélküli, ön melyiket vette volna föl? Nyilvánvalóan azt vette volna föl ön is, akinek kisebb volt a munkanélküliségi ideje, hiszen jobban képben van azzal, hogy mik az új technológiák, mik az új ügyintézési mechanizmusok, frissebb a munkatapasztalata. Itt olyan emberek szereztek munkát a közmunka révén, akiknek egyébként a piacon az életben nem lett volna lehetőségük munkához jutni, mert egy túljelentkezésnél minden munkáltató a frissen munkanélkülivé váltakat részesítette előnyben. Amikor tehát ön bármilyen kis számról is beszél, hogy azok az emberek valós munkalehetőséghez jutottak, ez már, azt hiszem, hogy siker.
Az pedig, hogy akik a közmunkában dolgoznak, most már nemcsak segélyt kapnak kvázi ingyen az államtól, hanem valamit a közösség érdekében tesznek azért, hogy ugyanezt a fizetést, sőt sokkal többet kapjanak, hiszen nem 30-40 ezer forintos vagy akár huszonegynéhány ezer forintos segélyt kapnak, hanem átlag 70 ezer forintos bérrel rendelkezik egy közmunkás, sokkal inkább megéri neki tehát ebben a programban részt venni.
De nagyon sok minden mást is lehet mondani. Ön is említette a minimálbéremelést, az IMF-tartozás kifizetését, amely Magyarország pénzügyi függetlenségét szolgálja, ugyanilyen fontos a magyar föld védelme, amely továbbra is biztosított, és más európai országok jogi lehetőségei közül a lehető legalaposabbakat vettük figyelembe, a pedagógusbéremelés tekintetében a közszférában megindult a béremelés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és még lehetne folytatni, hogy mennyi minden az, amit folytatni szeretnénk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť