DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szombaton, negyedszázad után először kormányprogram nélkül választott miniszterelnököt az Országgyűlés. Önök annyit mondtak, hogy folytatják. Mit folytatnak?
Az elmúlt négy évben Magyarországon a GDP 2,1 százalékkal emelkedett, miközben az európai uniós átlag 4,4 százalék, a román 5,3, a szlovák 9 fölött, a lengyel 12 százalék ugyanebben az időszakban, a bolgár majdnem 4 százalék. Ha önök így folytatják, 2020-ra Magyarország Európa szegényháza lesz.
Mit folytatnak? Az államadósság éppúgy 80 százalék körül van, mint amikor önök átvették a kormányrudat, közben lenyúltak 3000 milliárdot a magánnyugdíjpénztári megtakarításokból, tehát ennyi adósságot halmoztak fel a következő generációk felé. A paksi hitelszerződés újabb 3000 milliárdos plusz adósságteher, tehát így összességében az fenyeget, hogy valójában az államadósság a GDP 100 százaléka fölé tud ugrani, ezért követeljük többek között a paksi szerződés azonnali felmondását.
Mit folytatnak? El sem kezdték a jövedelemszivattyúknak az elzárását, hiszen az offshore-biznisz ma is virágzik Magyarországon, a láncolatos áfacsalások kivizsgálását megakadályozták, ellenben kötik a stratégiai partnerségi megállapodásokat nagy multicégekkel, amelyek a transzferárakon keresztül hatalmas jövedelmeket szivattyúznak ki, és május 1-jétől szabad a gazda a termőföld-spekuláció előtt.
Mit folytatnak? Hiszen 2010 óta nincs több megélhetést adó munkahely, viszont egyre több a dolgozó szegény Magyarországon. Az a helyzet, hogy a minimálbért hiába emelték 38 százalékkal, a nettó béremelkedés 10 százalék volt az elmúlt négy évben. Az adóék emelkedett meg, az OECD-tagországokon belül a negyedik legmagasabb Magyarországon. Ma a magyar emberek kevesebb pénzért többet dolgoznak, hiszen az új munka törvénykönyve azt is lehetővé tette, hogy a túlórapénznek, a pótlékoknak reszeljenek, nő a munkaidő, csökken a szabadság.
Tisztelt Országgyűlés! 2009-ről 2012-re a felső jövedelmi tizednek a jövedelme majdnem 18 százalékkal nőtt, miközben az alsó tizednek már 2007 óta folyamatosan romlanak a jövedelmi viszonyai, az elmúlt négy évben 6 százalékkal csökkent. Tíz évvel ezelőtt a jövedelemkülönbség hétszeres volt Magyarországon, az elmúlt négy évben kilencszeresére nőtt. Magyarországon a szegénység, a nélkülözésben élők aránya a legnagyobb az Európai Unión belül, 26 százalékos, Görögország a második 20 százalékkal. Az Unión belül 4 százalékkal nőtt a szegénység, Magyarországon 14 százalékkal.
Aligha gondolhatjuk azt, hogy az a jövedelmi helyzet alapvetően változni fog, hogy a keresőknek a kétharmada Magyarországon a 225 ezer forintos átlagkereset alatt keres, hiszen amíg a nemzetgazdaság nem termel hozzáadott értéket, a magyar bérek a nyomában sem lesznek az európai béreknek. De hogyan is lenne változás akkor, amikor az oktatásnak a GDP-arányos hányada folyamatosan zuhan? 2003-ban majdnem 6 százalék volt, 2011-ben 4,3 százalék. A felsőoktatásból éves szinten hosszú évek óta 60-70 milliárdot vonnak ki, 1,5 százalék alatt van a felsőoktatásnak a GDP-arányos részaránya.
Magyarország az elmúlt négy évben a 300 ezer közmunkás országa lett, a közmunkából élők közül 2013-ban összesen 17 ezren, alig 6 százalék az, aki el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Magyarország a 28 uniós tagállam között 24. a foglalkoztatás tekintetében, és a fiatalok között még riasztóbb a tendencia: ma már 12 százaléka a fiataloknak korai iskolaelhagyó, holott a célkitűzés az Európai Unión belül 2020-ra 10 százalék lenne. Nőtt a birtokkoncentráció az elmúlt négy évben, az agrártámogatások nagy részét a felső 10 százalék nyeli le. Azt látjuk, hogy miközben nő az elvándorlás, hiszen néhány év alatt 2,5-szeresére növekedett azoknak a fiataloknak az aránya, akik el akarják hagyni ezt az országot, lassan a munkaügyi statisztikákat az tudja kozmetikázni, hogy hányan dolgoznak Londonban.
Ha önök ezt folytatják, a magyar társadalom egy közmunkaalapú társadalom lesz, Magyarország pedig egy unokák nélküli összeszerelő ország marad. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a független képviselők soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť