DR. KOVÁCS ZOLTÁN,

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN,
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Azzal szeretném kezdeni, hogy gyakorlatilag a közigazgatás átalakítása, amely 2011-ben elindult, nem volt sohasem a politikai viták kereszttüzében; sem helyben, sem egyébként máshol, még a választási kampányban sem, tehát a kialakított kormányhivatali és járási hivatali rendszer semmilyen módon megtámadásra - hogy így mondjam - nem került.
Az pedig, hogy egy állam miként alakítja ki a maga végrehajtói rendszerét, az a mindenkori kormány szuverén joga volt eddig is, és ez lesz a jövőben is. A szakhatóságok, amelyek integrálásra kerülnek, a korábbihoz képest csekély nagyságrendet jelentenek, és ez korábban a kormányhivatali rendszerben sem jelentett problémát, hiszen mindösszesen kettő szervezet kerül integrálásra, a többiektől feladat kerül átvállalásra a kormányhivatal részére.
Azokkal a feltételezésekkel, amelyeket itt felvetettek a képviselőtársak, nem akarok foglalkozni; a puding próbája az evés, és a gyakorlat ezt majd ki fogja alakítani. Ha ez mégis az abbéli rendszerben történik, amit mi elhatároztunk, akkor úgy gondolom, hogy megérdemel részükről egy mea culpát.
Ami a megtakarításokat illeti: minden évben ajánlom a képviselőtársak figyelmébe, hogy el kell olvasni a zárszámadást, ott végig lehet olvasni azt, hogy milyen megtakarításra került sor. És szeretném tájékoztatni Bárándy képviselő urat is, hogy a kormányhivatalok ez év december 31-éig minden kötelezettségüknek eleget tesznek, tehát nullába fut a kormányhivatali adósságállomány, tehát minden kifizetésre kerül a bevételeiből.
(16.50)
A környezetvédelmi hatóság többször is előkerült. Továbbra sem lesz változás e tekintetben, hiszen az atipikus, több megyét ellátó szervezetrendszer igazodik ahhoz a vízgyűjtő területhez, amelyet kifogásolt Schiffer képviselőtársam. (Dr. Schiffer András képviselőtársaival beszélget.) Megköszönöm, ha figyelne.
A Magyar Államkincstárhoz - továbbra is állítom, képviselő úr - be kellett utazni, hiszen külön ügyfélszolgálati irodát rendeztek be a családtámogatási rendszerben, akkor is, ha a rázza a fejét, hogy nem. Én ezt magam megnéztem, és látható. (Gúr Nándor közbeszólása.), és be is utaztak az emberek a támogatási rendszerek felvételéért. Nem az ügyindításról beszélek, hanem arról, amit megkaptak a családtámogatási rendszerből, azért a világ végére is elutaznak egyébként, hiszen szükségük van rá. Most nem kell elutazni ehhez, hanem a járásközpont, ami sokkal közelebb van az állampolgárokhoz, fogja ezt a feladatot ellátni.
Ráadásul a kormányhivatali rendszerben ott vannak a kormányablakok, és mintegy 260 kormányablak kialakítására kerül sor. Ez 260 olyan ügyfél-érintkezési pontot jelent majd az állampolgárok számára, ahol ezeket az ügyeket indíthatják, és adott esetben a végrehajtás is ugyanezen kormányablakok szintjén megtörténik, kibővítve egyébként mintegy kétezer ügysegéddel, ami az expozéban is elhangzott: a településekhez kapcsolódóan, a helyi önkormányzatok által biztosított helyiségekben, megfelelő informatikai eszközökkel ellátva, helyi kérelem- és helyi ügyintézés zajlik az olyan állami ügyekben, amelyekhez a korábbiakban a megyéhez kellett elutazni.
Ami a szakmai autonómiát illeti, továbbra is fennáll az a lehetőség és a rendszer, amit eddig is gyakoroltak a kormányhivatali szakigazgatási szervek, amelyek kifelé egyébként továbbra is - jelzem az LMP-s képviselőnek - szakhatóságként el fognak járni mindenféle eljárást illetően, tehát a rendszer továbbra is úgy működik szakhatóságként a kifelé zajló eljárásokban, mint eddig. Ezt szerettem volna javasolni; ha ezt elolvassák a törvényjavaslatban, akkor ilyen állítást nem tesznek.
A párhuzamosságok kiküszöbölésére kerül sor, hiszen jó néhány olyan államigazgatási feladat futott egymás mellett, amelyeket, azt gondolom, az új rendszer megpróbál kiküszöbölni.
Staudt képviselő úr felvetette, hogy a kormánymegbízottnak van munkáltatói joga áthelyezésre. Vannak olyan élethelyzetek - hogy mondjak egyet például önnek -, ahol egy járási hivatal nem biztos, hogy minden feladatot el tud látni. Például, amikor a Nokia megszüntette több ezer dolgozó munkahelyét, ott átcsoportosítottak a helyi munkaügyi kirendeltséghez jó néhány munkaerőt, hogy el tudják látni azoknak az állampolgároknak az ügyeit, amit önmagában egy munkaügyi kirendeltség nem tudott volna ellátni. Ez lehetőséget nyújt arra is egyébként a jövőben, hogy az egységes járási hivatalban olyan ügyintézők fognak munkát végezni, akik átcsoportosíthatók, és ahol éppen nagyobb szükség van a feladat ellátására, ott az egységes hivatalon belül átcsoportosíthatók, tehát az ügyfelek szempontjából. Önök mindig a struktúra, a hatalomkoncentráció oldaláról nézték, mi pedig az állampolgárok kiszolgálása, az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése oldaláról tettük meg az előterjesztésünket, és aszerint is kívánjuk végezni a feladatunkat.
Azok a típusú területi szervek, amelyek egyébként nem végeznek hatósági jogalkalmazó tevékenységet - így például a naturparkok -, továbbra is kívül maradnak a kormányzati rendszeren. Kívül marad a kormányhivatali rendszeren a KLIK, kívül marad a GYEMSZI, tehát csak a hatósági jogalkalmazó tevékenységet végző feladatok kerülnek be, akár a BÁH-ot nézzük, akár az OEP területi hivatalát, amely regionális szervezetben került megszervezésre; ma ez megyei, illetve járási feladatokat fog ellátni.
Ami pedig a munkatársainkat illeti, számítunk a munkájukra, hiszen eddig is a közszolgálatban álltak mind a járás tekintetében, mind az ügysegéd, mind a kirendeltségek tekintetében. De figyelemmel arra, hogy a képviselőtársakat különösebben nem érdekli, hogy miket válaszoltam a felvetéseikre, e tekintetben - Schiffer András éppen háttal áll, és jobbikos képviselőtársával beszélget - be is fejezem, mert méltatlan az az eljárás, amit velem szemben gyakorolnak. (Közbeszólások az ellenzéki sorokból.) Köszönöm szépen, elnök úr. (Pócs János tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť