DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha már az Mt. új, szabadsággal kapcsolatos témáját említette, akkor egy gondolat erejéig engedje meg, hogy fölhívjam a figyelmet, hogy általánosságban az alap- és pótszabadságok tekintetében az új munka törvénykönyve minimális eltéréssel vagy nagyon sok helyen semmilyen eltéréssel vette át a szabályzatot. (Gúr Nándor: Csak a közfoglalkoztatottaknak nincs pótszabadság.) Sőt, az új Mt. a gyerek születésekor az apa számára 5 nap, ikergyerekek esetén 7 nap pótszabadságot biztosít. Ezt hiába kereste volna a régiben, nem találja.
A gyerekvállalást és a családok védelmét szolgálja az az új előírás, miszerint a gyerekük után járó pótszabadság mindkét szülőt megilleti, illetve rugalmasabb szabadságkiadást tesz lehetővé, de konkrétan a kérdésére válaszolva azt szeretném önnek jelezni, hogy valóban akkor, amikor az Mt.-t tárgyaltuk, akkor a munkáltatói részről az az aggály fogalmazódott meg - nem akarom az itt ülőket azzal terhelni, hogy miről van szó -, a lényeg az, hogy abban az esetben, ha valaki 30 napnál kevesebbet keresőképtelenség miatt, mondjuk, táppénzen van, abban az esetben beszámít a 20 nap alapszabadságba, tehát gyakorlatilag olyan szabadság szempontjából, mintha kvázi munkaviszonyban lenne; a 31. nap vagy a 40. nap után már.
És azt mondták erre a munkáltatók, hogy azért javasolják, hogy ez így legyen, hiszen tulajdonképpen, ha valaki minél többet van a munkától távol, keresőképtelen… - a szabadság értelmezése arról szól, hogy pihenőidőt biztosít a munkában eltöltött idő után. Tehát az a logika is érthető valamilyen szinten. Ennek ellenére jó hírt szeretnék a képviselő úrnak mondani. Azt tudom mondani, nézze meg a T/2141. számú törvényjavaslatot, amely Magyarország ’15. évi központi költségvetéséről szól. Ebben ez a passzus változik, tehát tulajdonképpen nem lesz szükség semmilyen vizsgálatra.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Gúr Nándor: Most már csak a közfoglalkoztatottak pótszabadságát kell helyreállítani! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť