MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy megköszönjem, hogy egyáltalán elhangozhat a kérdés, ugyanis ugyanebben a témában benyújtott írásbeli kérdésemet visszautasították, így megpróbálkozom most akkor szóban, hátha hajlandóak rá válaszolni.
Mint ismeretes, a cseh Andrej Babiš multi-milliárdoshoz köthető Agrofert-csoport két éve vásárolta fel az addig agrárintegrátorként működő bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. inputanyag-üzletágait. Majd tavaly szintén ez az érdekeltség tovább terjeszkedett Magyarországon, és megszerezte a New Holland gépmárka magyarországi forgalmazásának jogosítványait, amit eddig az IKR Zrt. birtokolt. De itt sem állt meg az Agrofert, folyamatosan terjeszkedik, és például az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft.-t vásárolta fel.
A Gazdasági Versenyhivatal döntése értelmében a felvásárolt tulajdonok nem járnak káros hatással az országra és egyáltalán az érintettekre, hiszen azzal indokolta ezt a GVH, hogy az Agrofert-csoportot és a teljes területi központokat is ideértve részesedései a mezőgazdasági gépek mellett az egyes mezőgazdasági inputanyagok magyarországi forgalmával nem érik el azt a bizonyos bűvös 30 százalékot, amit mindig elvárnának ilyen esetekben úgy, hogy közbelépjenek.
A kérdésem csupán annyi, hogy a kormány egyébként a szavaival ellentétben miért nem lép ilyen esetekben, miért nem teszi lehetővé azt, hogy a lehető legnagyobb mértékben, a legnagyobb arányban hazai kézben maradjanak az ilyen vállalkozások, hiszen miniszterelnök úr is rendszeresen úgy nyilatkozik, hogy a mezőgazdaságot hazánk húzóágazatának képzeli, közben pedig ilyen nyugati és egyéb érdekeltségű birodalmaknak játsszák át folyamatosan ezeket a cégeket.
Arról nem is beszélve, hogy az önök kormány közeli barátai micsoda lehetőséget kaptak szintén ezeken a területeken.
Kérdezem ezért az államtitkár urat, hogy mikor kívánnak gátat szabni a külföldi terjeszkedésnek az agráriumban. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť