Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fideszes képviselőtársamnak mondanám: a Jobbik abban az esetben, hogyha egy ilyen nagy élelmiszer-hálózat, amely külföldi tulajdonú, és a magyar vállalkozók kifosztásában tevékeny szerepet vállalt, kivonulna Magyarországról, akár el is lejthetné az örömtáncot. Nem állna tőlünk távol az a gondolat, hogy igenis a közteherviselés hatálya alá vonjunk be egy hasonló céget. De az a kérdésem, hogy ha bennünket kritizál azért, mert nem támogatjuk ezt az előterjesztést - legalábbis nem feltétel nélkül -, mondja már meg nekem, melyik párt képviselőjétől eredt az a módosító indítvány, amelynek értelmében tízszeresére lehetett az előző ciklusban növelni a hasonló, élelmiszeriparban kárt tevő cégekre kivetett bírságokat. Megmondom: a Jobbik képviselőjétől származott. Hogy hányszor éltek vele azóta, azt hagyjuk, de a nyitottság nemcsak hogy megvolt bennünk, élen jártunk e tekintetben.
Megkérdezem, hogy hol voltak önök. Ebben a ciklusban, amikor arról döntöttek, hogy megszüntetik azt a fogyasztóvédelmi bizottságot, amely tulajdonképpen fellegvára lehetett volna a hasonló élelmiszeripari cégek visszaéléseivel kapcsolatos leszámolásoknak és egy elszámoltatási folyamatnak, akkor bizony nem álltak a helyzet magaslatán, hiszen ennek a bizottságnak egészen egyszerűen sóval behintették a helyét, és megszüntették, integrálták a Gazdasági bizottságba, de tulajdonképpen konkrét szerepe nem lett ezek után.
Az is elmondható, hogy önmagában azzal, hogy helyzetbe próbálnak hozni egy saját láncolatot, még nem jutottunk előrébb, hiszen nincsenek garanciák az önök javaslatában arra nézve, hogy az a pénzszivattyú, ami egyébként általunk is egy számtalan alkalommal elítélt dolog, megálljon. Nincs ebben egy betű sem arról, hogy hogyan fogják ezt a több ezer milliárdos pénzszivattyút, amely Magyarországról külföld felé mutat, megállítani. Egy dologról van szó: hogy ha kimutatnak ezek a nemzetközi társaságok és - még egyszer mondom - sok magyar vállalkozót kivéreztető társaságok valami minimális kis profitot, akkor önök békén fogják hagyni őket, nem fogják azt mondani, hogy a további 2000-3000 milliárdot indokolatlanul viszik ki az országból, pedig azt is be kellene vonni a közteherviselés hatálya alá. Önök erről nem beszélnek, egyedül mi beszélünk erről. És ez az igazi katasztrófa, mert ez nem szavakkal folytatott verseny kellene hogy legyen, itt egy közös cél előttünk, egy rendezendő helyzet.
Az is látható, hogy ha valóban eltökéltek a magyar kisvállalkozók és egyáltalán a magyar fogyasztók pénztárcájának védelme érdekében, akkor hozzá lehetne nyúlni az áfakérdéshez, Európa 27 százalékos rekorder áfájának a csökkentéséhez, legalább az alapvető élelmiszerek tekintetében. Igenis mérhető, kézzelfogható segítség lenne ez.
De arról sem beszél az önök javaslata, hogy a polcpénz típusú terheléseket hogyan tudják megúszni a magyar vállalkozók a jövőben, hiszen itt egy-két láncolatot kiiktatnak. És tőlem tényleg nem áll távol a gondolat, hogy adott esetben a Tesco visszaéléseivel ne kelljen szembesülnie egy magyar vállalkozónak. Ez egy nagyon jó dolog. De mi lesz akkor, hogy ha a CBA ugyanezt csinálja vele? Mi lesz akkor, hogyha a Coop nem lesz képes egyéni belistázásra, a kistermelőkkel szóba állni, azért, mert önök tovább terhelnek egyébként, még egyszer mondom, kiválasztásos alapon egy olyan szektort, ahol vagy mindenkire kéne hogy vonatkozzon az, hogy csak tisztességes szabályokat vezethet keresztül a rendszeren, vagy pedig át kellene gondolni, hogy valóban célt érnek-e ezzel, amit elénk letettek.
Még egyszer mondom, 500-600 boltról és 50 ezer megszűnt kereskedelmi munkahelyről beszélünk. Ezt az utat kellene továbbvezetni egy olyan irányba, hogy ez a katasztrofális összeomlás, ez a kataklizma megálljon, konszolidálódjon a helyzet, és végre egyszer ne a külföldi hálózatok járjanak jól. Viszont ez a javaslat nem erről szól, ez a javaslat arról szól, hogy ezek a külföldi hálózatok, ha kimutatnak önökkel összekacsintva egy kis nyereséget, és az után befizetnek 1-2 milliárdnyi adót, akkor maradhatnak. De a visszaélések tárháza ettől még nem áll meg. A Jobbik éppen ezért csak azzal tudja beérni, hogyha az utolsó indokolatlanul elvett forintot is visszajuttatjuk a magyar vállalkozóhoz, a magyar vásárlóhoz. Ez még részeredményhez is kevés.
Tehát ha a tartózkodó álláspontunk okára kíváncsi bárki is, akkor elég egyértelműen elmondhatjuk, hogy ennek az a háttere és az a mozgatórugója, hogy ami előttünk fekszik, az nem véd magyar vásárlót, nem véd magyar vállalkozót, részeredménynek is kevés. Reméljük, legalább azt fogja eredményezni, de a teljes körű megoldástól igen-igen távol áll. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból. - Szórványos taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť