DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 2007-ből idéznék egy politikust, aki azt mondta a szociális rendszer kapcsán a 2007-es költségvetésről, hogy „sokallom az állami normatívát”. Éppen ezért védte azt a 2007-es kormányzati intézkedést ez a politikus, amellyel az emelt szintű normatív ellátást 100 ezer forinttal csökkentették, az egy ápolt után járó intézményi normatívát a nem emelt szinten 30 ezer forinttal csökkentették, és erre azt mondta az a szocialista politikus akkor, 2007-ben, hogy ez egy jó intézkedés, mert így a szomszédok és a barátok majd jobban tudnak gondoskodni az idős, beteg és amúgy szociális ellátásra szoruló emberekről. A kérdésem az: vajon ki volt ez a politikus? (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiból: Korózs Lajos.) Így van, Korózs Lajos volt ez a politikus. (Derültség, taps a kormánypárti padsorokban.)
Korózs képviselőtársunk akkor sem aggódott a szociális szféráért - 2007-ben járunk, a világgazdasági válság még ki sem tört, csak az akkori Gyurcsány-kormány áldásos munkájának következményeit élvezhették a szociális szférában -, majd a következő esztendőben is - akkor már talán államtitkárként - támogatta az ebben a szférában dolgozók 13. havi juttatásának az elvételét. (Felzúdulás, zaj a kormánypártok soraiban.) Most pedig itt feláll, és azt mondja (Az elnök csenget.), igaz, hogy 2014-ben, ebben az esztendőben, január 1-jétől bevezettünk egy ágazati bérpótlékot a szociális szférában dolgozóknak, 12 milliárd forintot biztosítottunk ebben a költségvetésben és a jövő évi költségvetésben is, de ezt kevesli, és azt mondja, hogy többre lenne szükség.
Ez utóbbi az első olyan kijelentése, amivel egyet tudunk érteni. Ezek az emberek valóban többet is érdemelnének, csak, tisztelt képviselő úr, fokozatosan halad a kormány, s először a pedagógusok terén tudtunk egy nagyobb béremelést véghezvinni - 30-40 százalékkal növekedett már a pedagógusok bére -; a szociális szférában dolgozóknak 5-11 százalékkal növekedett, ami legalább nem egy csökkenés, mint az önök idejében, sem a normatívában, sem a bérekben, hanem növekedés. Igyekszünk ezt a következő évben egy életpályába illesztve továbbfolytatni és továbbemelni. Ennek előzetes feltétele természetesen az, hogy a szociális szféra felépítésén a változtatásokat, amiket a jövő évben tervezünk, véghezvigyük, és hogyha maga a rendszer átalakult, akkor utána természetesen elindíthatjuk a szociális szférában dolgozók életpályáját, és ők maguk is béremelést kaphatnak a későbbiekben is. De ennek az ágazati bérpótléknak, amit ön itt lebecsült - márpedig évek óta ez volt az első béremelkedés -, a 12 milliárdos fedezete az idei és a jövő évi költségvetésben is szerepelt.
Mi magunk igyekeztünk megállapodni is a szakszervezetekkel, akik közösen tárgyaltak a kormányzattal, ön is mondta, hogy több bizottság is alakult, és október elején - már nem emlékszem pontosan, hogy melyik napon, de talán 8-án - jártak a mi minisztériumunkban is. Akkor megállapodtunk egy szövegtervezetben, egy közös megállapodásban. Egy hónappal később vártuk szeretettel ezeknek a szervezeteknek a képviselőit, hogy a közösen megállapított megállapodás szövegét nem változtatva, hanem a korábbiakban rögzítettek szerint kinyomtatva, jöjjenek és a szociális államtitkár úrnál ezt írják alá, de ők a későbbiekben inkább a tüntetést választották.
Mindettől függetlenül elismerés illeti azoknak az embereknek a munkáját, akik talán majd holnap este is, szenteste is azzal töltik a munkaidejüket, hogy idős, beteg, sok esetben magatehetetlen és magukról gondoskodni nem tudó emberekről gondoskodnak, az ő életüket teszik valamelyest elviselhetőbbé. Bízunk benne, hogy Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye a karácsonykor más emberekről gondoskodó emberek munkájához is nagyobb lehetőséget nyújt nekünk, az ő megbecsülésükre és a jövő évi béremelésükre.
Köszönöm szépen, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť