DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az őszi NATO-csúcson több ígéretet is tett a magyar kormány, ezek közül kettő nagyon fontosat szeretnék kiemelni azért, mert ezeknél különösen szóban nagyzol a kormány, viszont ezek megvalósítására semmilyen fedezet nem látszik a 2015-ös költségvetésben.
Az egyik a pápai bázisrepülőtér fejlesztése, ami 20 milliárd forintból valósulna meg. Mondanom se kell, ez a 20 milliárd forint nincs a 2015-ös költségvetésben, és mivel ez egy több éven keresztül megvalósuló beruházás, ezért itt a jövő évre már ott tartunk, hogy 344 millió forint lenne erre előirányozva. Ez sem látszik a 2015-ös költségvetésben.
A másik a védelmi költségvetés szintje, amiről az az ígéret hangzott el, hogy tíz év alatt közelíteni szükséges a GDP 2 százalékához a mértékét. Ez egy nagyon nehéz feladat lesz, főleg tekintve, hogy 2014-hez képest jövőre csökken a GDP-arányos költségvetés. Eleve a kormány megígért egy 0,1 százalékos emelést, ami nem történik meg a jövő évben.
Az már csak hab a tortán, hogy elvárható lenne, hogy a fejlesztési kiadások 20 százalékra emelkedjenek; bár a nemzeti katonai stratégiában 30 százalék van megjelölve, de ennek sincs semmi esélye ilyen költségvetés mellett.
Tehát felmerül a kérdés, hogy kit akar miniszter úr félrevezetni: a magyar adófizetőket vagy netán a szövetségeseinket. Vagy pedig nem tudja és nem érti, hogy milyen kockázatot jelent hosszú távon ez a felelőtlen védelmi költségvetési politika, amit folytatnak. De bármelyik eset áll is fenn, azt gondolom, hogy mindegyik meglehetősen aggasztó. És egyébként bármilyen fejlesztésre kérdezek rá miniszter úrnál, mindig a központi költségvetésre hivatkozik. Ezt mindannyian tudjuk, hogy ez a nesze semmi, fogd meg jól esete, ezek fantomforrások, amíg ezek nem látszanak a költségvetésben felcímkézve.
Tehát a kérdésem, hogy az említett vállalások fedezete mikor fog soron látszani a 2015-ös költségvetésben. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť