KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A mai napon az MSZP már több alkalommal is foglalkozott a munkavállalók helyzetével. Gúr Nándor képviselőtársam interpellációban hívta fel a figyelmet a korengedményes nyugdíj kérdésének rendezésére. (Dr. Rétvári Bence: Korkedvezményes, nem -engedményes!)
Magam egy másik szempontot hoznék a tisztelt Ház elé. Anélkül, hogy arról is beszélnénk, hogy a munka törvénykönyve mennyire kiszolgáltatott helyzetbe hozza az átlag munkavállalót, egyéni országgyűlési képviselőként számos olyan munkavállaló keresett meg engem, aki ugyanazzal a problémával fordult hozzám; azzal a problémával, hogy a munkáltatója nem jelenti őt be, és azáltal, hogy nem jelenti őt be, rendkívüli módon veszélyezteti nemcsak a jelen megélhetését, hanem a jövőbeni nyugdíját is. Jelen pillanatban a bejelentés egy formanyomtatványon történik a NAV felé, és a NAV továbbítja a bejelentést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, így lesz a munkavállaló jogosult az egészségügyi ellátásra.
Nos, amikor nem történt meg a bejelentés, akkor nyilvánvalóan nemcsak az adóhivatal nem ismeri ennek a munkavállalónak a helyzetét, hanem bizony nem értesül róla az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sem, illetve nem értesül róla a nyugdíjfolyósító sem. Ebből adódóan tehát azt lehet látni, hogy azok a munkavállalók, akiket a munkáltatójuk így nem jelent be, többszörös kárt szenvednek el.
Kérdezem ezért a kormány képviselőjét: tervezi-e a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy az illetékes hatóságokkal, minisztériumokkal együttműködve olyan eljárásokat dolgoz ki, melyek visszaszorítják ezt a tendenciát? Tervezi-e a kormány, hogy utólagosan valamilyen formában mérsékelje azoknak a munkavállalóknak a kárát, akiket a munkáltatójuk ilyen kiszolgáltatott helyzetbe hozott?
Egyáltalán ez a probléma eljutott-e a kormányhoz? Várom megtisztelő válaszukat. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť