SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót, hogy beszámoljak önöknek az elmúlt héten Belgrádban lezajlott Kína–Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozóról, amelynek keretében immár harmadszor találkoztak egymással a középeurópai térség és Kína miniszterelnöke; összesen 16 közép- és kelet-európai ország érintett ebben az együttműködésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A világgazdaságban és a világpolitikában zajló változások alapvetően átértékelték Európa helyét és helyzetét, és ebben a helyzetben a bezárkózás kifejezetten rossz válasz lenne. Mi úgy látjuk, Európának az az érdeke, hogy stratégiai és szoros együttműködést tudjon felépíteni a világ leggyorsabban növekedő térségeivel. Ezzel persze nem találjuk fel a spanyolviaszt, hiszen Európán kívül minden erős gazdasági szereplő keresi az együttműködés lehetőségét a leggyorsabban növekedő térségekkel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért mi azt gondoljuk, hogy minden olyan együttműködés, legyen az regionális vagy kétoldalú, amely erősíti Kína és Európa kapcsolatát, az európai érdek. Tehát Európának az az érdeke, hogy a Kína és Magyarország, Kína és a közép-kelet-európai térség közötti együttműködés minél szorosabb és minél hatékonyabb legyen.
Ennek megfelelően Magyarország és a középeurópai térség stratégiája és érdekei szempontjából is azt gondolom, hogy jó hír, hogy Kína stratégiájával a mi stratégiai érdekeink egybeesnek. Kína elkezdte növelni a beruházásait külföldön. Azt gondolom, hogy Közép-Európának és benne Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több ilyen kínai beruházást tudjon vonzani, amelyek nemcsak magas szintű technológiai színvonalat képviselnek, hanem jelentős számban teremtenek új munkahelyeket is.
Magyarország és Kína kereskedelmi kapcsolatai szépen fejlődtek az elmúlt időszakban. A ma közölt első tíz hónapos adatok szerint hazánk exportja Kínába 8,3 százalékkal nőtt idén, ami 140 millió dolláros növekedést jelent.
Természetesen figyelemmel kell lennünk Kína azon stratégiai célkitűzésére is, hogy az Európába szállítani szándékozott kínai áruk jelentős része görög kikötőkbe érkezik, és onnan halad tovább Nyugat-Európa irányába. Ezért egyértelműen kialakult a térségünkben egy verseny, hogy a görög kikötőkbe érkező kínai áruk milyen irányba haladnak tovább Nyugat-Európa felé.
Ennek tekintetében komoly jelentőségű eseményre került sor Belgrádban, ahol aláírtuk a Szerbia, Magyarország és Kína kormánya közötti megállapodást, amelynek értelmében a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat kínai kivitelezési és finanszírozási támogatással, illetve szerepvállalással fogjuk megvalósítani. Ezzel a megállapodással és főleg annak végrehajtásával gyakorlatilag választ tudunk adni arra a kérdésre, hogy melyik a leggyorsabb és a leghatékonyabb eljutási útvonala, tranzitútvonala a kínai áruknak görög kikötőkből Nyugat-Európa irányába. Magyarországnak az az érdeke, hogy ez a tranzitútvonal rajtunk vezessen keresztül, és mi ebből profitálni tudjunk. Ezzel a megállapodással most eggyel közelebb léptünk ehhez a helyzethez.
Összességében egy 374 kilométer hosszúságú vasúti pálya felújításáról van szó, amelynek költségvetése várhatóan 3 milliárd dollár körül fog alakulni. A megállapodás értelmében a kínai fél készíti elő a megvalósíthatósági tervet, valamint a finanszírozási megállapodást is. A terveink és az előzetes egyeztetések szerint a kínai fél a kivitelezés költségeinek 85 százalékára tesz finanszírozási ajánlatot, és a finanszírozási feltételek annak megfelelően fognak alakulni, hogy milyen mértékű lokalizációt tudunk elérni, vagyis milyen mértékben vehetnek majd, vesznek majd részt magyar, illetve szerb vállalatok ebben a komoly kivitelezési munkában.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Görögország miniszterelnökének távollétében, de egyetértésével született egy megállapodás Macedónia, Szerbia, Magyarország és Kína között arra vonatkozóan, hogy a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújításával kialakuló közlekedési folyosót déli irányba, a görög kikötők irányába továbbvezessük. Ehhez Macedónia és Görögország együttműködését és egyetértését is megszerezte a kínai fél, ami pedig azt jelenti, hogy hazánk a kínai stratégiából kiindulóan profitálhat abból, hogy Kína és Európa gazdasági-kereskedelmi együttműködése (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) tovább fejlődik. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť