IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szinte én szégyellem magam az előterjesztő helyett, amikor az előttünk fekvő T/5128. számú törvényjavaslat szóba kerül az Országgyűlésben. A címe alapján azt gondolhatnánk, hogy komoly törvényhozói munka folyik, hiszen olyan szakszerűen hangzik: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény és az ezzel összefüggő eljárási szabályok módosítása. De ha a tartalmát, a valóságot nézzük, akkor fölösleges az ilyen kacifántos név.
Ez a törvénymódosítás ugyanis maga a lex rezsi Szilárd, bizony, ez a módosítás nem teszi sokszínűbbé a magyar civil életet, nem segíti az állampolgárok alulról jövő kezdeményezéseit, egy forinttal sem biztosít több forrást a fontos célokra, a hagyományőrzéstől a szociális munkán át a környezetvédelemig. Ez a törvény, tisztelt képviselőtársaim, egyetlen célt szolgál: hogy Németh Szilárd csepeli fideszes politikus helyi szövetségesei meg tudják kaparintani a Csepeli Munkásotthont a jelenlegi működtetőitől.
(10.10)
Erre találtak ki egy körmönfont jogi lehetőséget, és ezt akarják most törvénybe foglalni. Ezért és nem másért került be a törvénybe az a rendelkezés, hogy az alapítók halála vagy megszűnése után az alapítói jogok a helyi önkormányzatra szálljanak, a csepeli esetre például kiválóan adaptálható módon. Eddig, ha ilyen esetekben nem volt érvényes az alapítói rendelkezés, a kuratóriumok gyakorolták e jogokat. Ez nyilvánvalóan zavarta a csepeli Fideszt, amely inkább jogszabályt alkot, hogy a fideszes többségű önkormányzat hatáskörébe kerüljön az alapítványi formában működő Munkásotthon.
Köszönöm a figyelmet. (Schmuck Erzsébet tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť