TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Végre van egy ügy, amiben az MSZP következetesen ugyanazt az álláspontot képviseli, és ez az ügy nem más, mint 150-200 ezer kereskedelmi dolgozó pihenésének az ügye. Az MSZP következetesen tudja most már vállalni néhány hónapja, hogy szembemegy ezekkel az emberekkel. Bár az MSZP a baloldal, a dolgozók, a munkavállalók pártja, ez a 200 ezer ember nem számít (Gőgös Zoltán: Fordítsd meg a lemezt!), Gőgös Zoltánnak se számít, következetesen szembemegy (Gőgös Zoltán: Térj a tárgyra!), ezeknek az embereknek dolgozniuk kell vasárnap, ezt mondja ki az MSZP. (Gőgös Zoltán: Elnézted!)
De nem minden ügyben ilyen egyértelmű az MSZP álláspontja, például a napokban abban a társadalmi, nemzeti ügyben, ami az olimpia rendezését illeti Budapesten és Magyarországon, lám, az MSZP álláspontja már szembefordult, ugyanolyan közvéleménykutatások kimutatják, hogy a társadalom nagy többsége támogatja az olimpia rendezését, az MSZP mégis szembefordul ezzel az üggyel kapcsolatban.
Még érdekesebb az az ügy, bár ott is, ha mögé nézünk, következetes álláspontot tud képviselni az MSZP, például ez az illegális bevándorlás ügye (Gőgös Zoltán: Mi lenne, ha a vasárnapi zárva tartásról beszélnél?), hiszen emlékezzünk csak vissza, hogy 2004-ben mit is mondott az állampolgársági népszavazásról az MSZP. (Gőgös Zoltán: Tárgyra! - Az elnök csenget.) Azt mondta az MSZP akkor, hogy nem szabad megadni a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárságot, mert ide fognak jönni Magyarországra dolgozni a magyar emberek, és elveszik a másik magyar embertől a munkáját. Akkor, magyarul, a magyar emberekkel szembehelyezkedett a Magyar Szocialista Párt. És lám, most mi történik? Most ugyanez történik. Most viszont az illegálisan bevándorlók és törvénytelenül az országba lépők pártjára lép az MSZP. Szintén kivel helyezkedik szembe? A magyar emberekkel, a Magyarországon élő emberekkel szemben. Azt gondolom, hogy az MSZP álláspontja helytelen.
Ami pedig a vasárnapi munkavállalói pihenést illeti, ennek a 200 ezer embernek, ellenben önökkel mi nem azt mondjuk, hogy ezeknek az embereknek dolgozni kell, hanem azt mondjuk, hogy őket is megilleti a pihenés, a szabadidő eltöltése és a vasárnapnak nem a munkával való eltöltése.
(9.20)
Azt gondolom, hogy minden olyan álláspont, amit önök ezzel szemben elmondtak, megdőlt március 15. óta. Az ellátás biztosított, hiszen a 200 négyzetméter alatti kereskedelmi üzletek működnek, az egyötöd tulajdonnal rendelkező tulajdonosok dolgoznak, és azok családtagjai is dolgozhatnak ezekben az üzletekben. Én magam is meggyőződtem erről a saját városomban, Mezőkövesden, ahol több ilyen kis üzletet is fel tudtam keresni, mert éppen tejfölt akartam vásárolni, és lám, sikerült is a vasárnapi ebédhez beszereznem.
De ugyanígy a társadalmi fogadtatása is teljesen elfogadott, hiszen az MSZP-n kívül egyetlenegy szakszervezet, szövetség, érdekvédelmi szervezet sem lépett fel ez ellen (Gőgös Zoltán: De András!), hiszen elfogadták azt, és Gőgös Zoltán munkaerőhelyzetre vonatkozó jóslatai és ordítozásai nem váltak valóra. Nem váltak valóra, mert nem dolgoznak kevesebben a kereskedelemben, mi több, ugyanolyan munkanélküliségi helyzet van a kiskereskedelemben, és dolgozókat keresnek mind a mai napig, mint ahogy a vasárnapi boltbezárások előtt is ez a helyzet állt fenn.
És az sem lett igaz, amit önök nagy hévvel jósoltak, hogy majd csökkenni fog a forgalom, kevesebbet fognak az emberek vásárolni. Ez sem lett igaz. Az online pénztárkassza eredményei, számai kimutatják, hogy a kiskereskedelmi forgalom március 15-étől az azt megelőző időszakhoz viszonyítva összességében 11 százalékkal növekedett, a legfrissebb KSH-adatok szerint pedig a májusi kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal nőtt. Összességében tehát az önök érvei sem társadalmi, sem gazdasági szempontból nem valósak. Az ország igenis elfogadja ezt a döntést és alkalmazkodik hozzá.
És végül Lukács Zoltán, önnek mondom: volt egy nagy MSZP-s politikus, Kovács László, aki azt mondta, hogy nem közvéleménykutatásokat kell nyerni. Ezt tudom önnek mondani a vasárnapi zárva tartásra is. (Taps a kormánypártok soraiban. - Lukács Zoltán: Ezért kell a népszavazás!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť