DR. HARANGOZÓ TAMÁS,

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP nevében a Törvényalkotási bizottság ülésén világossá tettük, hogy ez a javaslat nem szól másról, mint hogy a kormány képtelen és nem is akarja megvédeni a magyar embereket, Magyarország és az Európai Unió déli határát.
Az, hogy ez a javaslat félévnyi semmittevés után úgy került az Országgyűlés asztalára, hogy kivételes eljárásban péntek délután úgy kellett a módosító javaslatokat megvitatnunk, hogy az általános vitára most hétfőn kerül sor, az sok mindent elmond erről a javaslatról meg önökről is. De a legtöbbet, azt gondolom, Kósa Lajos képviselőtársunk módosító javaslata mondja el, ami 28 paragrafust írt át az 55 benyújtott paragrafusból, és a huszonvalahány oldalas törvényjavaslatnak 13 oldalon keresztül sorolta azon módosításait, amik egyébként nyelvhelyességi és jogalkotási hibákat javítottak ki a kormány, azaz a belügyminiszter által, az államigazgatás apparátusa által benyújtott törvényjavaslaton.
Világos ebből, hogy önök hat hónapja az égvilágon semmit nem csináltak, hat hónapja csak kommunikáltak, hat hónapon keresztül hagyták ezt a helyzetet eszkalálódni, és ma is képtelenek arra, hogy ezt az országot vezessék, a magyar embereket megvédjék és például egy épkézláb, hiba nélküli törvényjavaslatot benyújtsanak.
A most benyújtott javaslatban azonban van egy olyan rész, ami kifejezetten ijesztő és teljesen ellentétes azzal, amit a kormány eddig kommunikált. A most benyújtott javaslat szerint ugyanis a menedékkérőket nemcsak befogadóállomásokon, szálláshelyeken, hanem Magyarország bizonyos közigazgatási területeit kijelölve közterületeken is tömegesen lehet majd úgymond szállásoltatni, tehát ezt lehet majd szálláshelyül kijelölni nekik, ami a szöveget olvasva azt fogja jelenteni, hogy ezrek, tízezrek lehetnek utcán, tereken, erdőkben, bokrokban, gyerekeket, családokat kívánnak önök az utcára taszítani, ha a szöveget figyelmesen elolvassuk. De hogy nem mellébeszélünk: a bizottsági ülésen Szűcs Lajos képviselőtársunk ugyan bekiabálással, de világossá tette, hogy igen, és nyilván Szeged lesz kijelölve első ilyen közigazgatási egységként, illetve Botka László polgármester magánlakása - gondolta ő viccesen ezt megjegyezni. A helyzet az, hogy ebben sajnos semmi vicces nincs, nekünk is meggyőződésünk, hogy a kormány nagyjából erre készül.
Önök nemcsak hogy nem tudják és nem is akarják az ideérkezők, köztük a gyerekek legalapvetőbb emberi jogait sem biztosítani, de ezzel nagyon keményen veszélybe sodorják az itt élő magyar emberek biztonságát, és közbiztonsági, közegészségügyi szempontból is káoszt okozhatnak, ha önök komolyan gondolják, hogy közterületeken lehet menekülteket életvitelszerűen a törvény értelmében elhelyezni.
Az MSZP benyújtotta azt a két módosító javaslatát, amely egyrészt a költségvetés, másrészt pedig a büntető törvénykönyv szigorításával azonnali megoldást adna erre a helyzetre. 22 milliárd forintot kívánunk átcsoportosítani a BÁH-nak, a Bevándorlási Hivatalnak és a rendőrségnek, hiszen ők azok, akik a magyar határ, a magyar állampolgárok biztonságát tudják garantálni, illetve a Bevándorlási Hivatalnak lenne a dolga, hogy az ideérkezőket gyorsan és szakszerűen minősítse és folytassa le velük szemben az eljárást. Önök szerint ennek nincs helye. Az imént a napirend megszavazásakor egyszerűen lesöpörték ezt a javaslatot.
Nem válaszoltak arra a kérdésre sem a bizottsági ülésen, hogy mi lesz addig, amíg önök ezt a déli szögesdrótot felhúzzák, hiszen naponta hallgatjuk a jelentéseket, naponta halljuk, hogy hányan érkeznek a zöldhatáron keresztül, és naponta szembesülünk azzal, hogy a magyar hatóságok képtelenek megvédeni a magyar határt. Egyébként, teszem hozzá, nem is gondolják továbbra sem, hogy a szögesdrót a legjobb megoldás. Talán emlékeznek rá, hiszen Rogán Antal ezzel indokolta az előző törvényjavaslatát az általános vitában, hogy tudniillik a François Hollande francia baloldali elnök egyik éjszakáról a másikra vagy egy éjszaka alatt lezáratta a francia-olasz határt. Én nem emlékszem rá, képviselőtársaim, hogy egy éjszaka alatt a francia hatóságok kerítést építettek volna a francia-olasz határra. Nyilvánvalóan, ha potens, jól felszerelt rendészeti szervek, amelyek meg tudják védeni az ország határait, rendelkezésre állnak egy országban, akkor, tisztelt képviselőtársaim, szögesdrótra költött milliárdok helyett is meg lehet ezt a dolgot oldani, de nyilvánvalóan önöknek nem ez a céljuk.
A Btk. embercsempészet elleni fellépésének szigorítására pedig, biztos vagyok benne, hogy egyetlenegy épkézláb érvet nem tudnak mondani, hogy miért nem támogatják. Épp az imént, a hetekben derült ki, hogy az ilyen embercsempészekkel szemben a bíróság rendszeresen felfüggesztett börtönbüntetést ítél. Ezek után ők folytathatják áldatlan tevékenységüket. Szerintünk nagyon fontos lenne ebben a pillanatban, hogy a jogalkotó üzenjen mind az embercsempészeknek, mind akár a jogalkalmazóknak, hogy ezekkel az emberekkel szemben, akik a menekültek nyomorát kihasználva, bűncselekményt elkövetve kívánnak pénzhez jutni, Magyarország semmilyen toleranciát nem mutat, és biztos börtönbüntetésre számíthat már az is, aki ennek az előkészületében részt vesz.
Hiába mondja azt itt egyébként napirend előtt akár Rogán Antal is, hogy mi a bevándorlók oldalán állunk azzal, hogy meg kívánjuk erősíteni a rendőrséget vagy a Bevándorlási Hivatalt, hazudhatnak önök itt összevissza, a tény az, hogy a Bevándorlási Hivatal munkatársai már ma is napi 24 órát dolgoznak köztisztviselőként, hogy egyáltalán tudják tartani a frontot, és amíg az önök szögesdrótja hónapok vagy fél év múlva fölépül, addig nem tudnak választ adni, hogy mi fog történni, illetve a törvényjavaslatból kiderül, még nagyobb balhé, még nagyobb botrány lesz, még nagyobb veszélybe fognak sodródni az itt élő emberek, és nyilván már pontosan megvan az önök menetrendje, hogy ezek után mi fog következni.
Az MSZP és a Jobbik adott be módosító javaslatot, egyiket sem tárgyaltuk érdemben, egyikre se kaptunk érdemi választ, természetesen a bizottság többsége mindegyiket lesöpörte. Ez a javaslat érdemi veszélyt jelent a magyar emberek biztonságára, miközben a menekültek legalapvetőbb jogait, a tisztességes eljáráshoz való jogot és a legalapvetőbb emberi jogait sem biztosítja.
Ezt a törvényjavaslatot ebben a formában támogatni nem lehet. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť