DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az iskola képviselőivel, mint azt képviselő asszony is említette, itt a parlamentben jött össze az egyeztetés, itt találkoztak Balog miniszter úrral, velem is találkoztak, a levelüket átvettük, és erre a levélre a választ meg is kapták, nem személyesen miniszter úrtól, hanem a köznevelési államtitkár asszony írt nekik válaszlevelet, amiben tájékoztatta őket a helyzetről, illetőleg a vonatkozó jogszabályokról. Így természetesen itt az újlétai petícióra is megszületett az a válasz, amit mindenki kézhez is vehet, aki ott a címzettek között szerepel, elsősorban itt a levél feladója.
Ugyanakkor engedje meg, hogy néhány gondolat erejéig kitérjek a köznevelési intézményvezetők általános megbízási eljárására. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény részletesen szabályozza az intézményvezetői megbízás feltételeit, a kiválasztás útját, a véleményezési eljárásba kötelezően bevonandók körét, ezeknek a határidejét, valamint a szükséges végzettségi, szakképzettségi követelményeket egyaránt.
Mindezt azért, hogy az eljárás, a döntés jogszerűségének, megalapozottságának garanciális elemei biztosítva legyenek. Nem hallottam, hogy képviselő asszony ezek közül bármelyiket ezek közül kétségbe vonta volna a felszólalása során.
A törvény előírja, hogy a fenntartó a köznevelési intézmény vezetőjének megbízásával és megbízásának visszavonásával összefüggő döntése vagy véleményének kialakítása előtt a tantestület, az intézmény alkalmazotti közössége, a szülői szervezet, a székhely szerinti önkormányzat, a tankerület, illetve a fenntartó intézmény vezetőjének véleményét köteles beszerezni. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy ezek véleményezési eljárások, akinél a döntés felelőssége van, nyilván annál van a döntés jogosultsága is, ugyanakkor fontos az ezt megelőző és ebben az esetben is lefolytatott egyeztetési eljárás.
Az Újlétai Kiss Zoltán Általános Iskolában a meghirdetett pályázati felhívásra két pályázat érkezett, a korábbi igazgató asszony és egy új pályázó nyújtotta be a pályázatát. Mindkét jelölt megfelelt a jogszabályban meghatározott feltételeknek, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének nyilatkozata alapján a pályázati eljárás teljes mértékben jogszerűen zajlott. Én nem hallottam - az előbb is utaltam rá -, hogy képviselő asszony azt mondta volna, hogy bárhol jogsértés történt volna az eljárás során. Nyilvánvalóan minden eljárásban van győztes és vesztes pályázó. Nyilvánvalóan ez a vesztesnek érdeksérelemmel jár, de törvénysértésre sor nem került, ezt ön sem tudta itt elmondani.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben Földi László váltja fel.)
Fontos hangsúlyozni, hogy a véleménynyilvánításra jogosultak véleménye nem köti a döntéshozót, a döntés felülvizsgálatára a törvény szerint pedig az eljárás jogszerűtlensége esetén van lehetőség. Tehát ha bárki úgy érzi, hogy itt törvénysértés történt, a jogszabályokban nem biztosították valakinek a lehetőséget, vagy nem megfelelően minősítették azokat a tényeket, amelyeket a pályázatban elmondott, akkor a bíróságon lehet kinek-kinek az igazát követelni, de hát nem hallottam, hogy ilyesfajta eljárás elindult volna.
(14.10)
Tájékoztatom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a beérkezett információk birtokában saját hatáskörben döntött az érvényes pályázattal rendelkező jelöltek közül a leendő intézményvezető személyéről, az érintett köznevelési intézmény jövőbeli működése és fejlesztése érdekében.
Kérem, hogy a válaszomat fogadja el, hiszen ebből is látható, hogy a törvények teljes mértékű betartásával történt ez az eljárás is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť