SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azt előre tudhattuk, hogy a kormány tervezi az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, hiszen ez a parlament elé került törvényalkotási programban szerepelt áprilisi benyújtással, annak parlamenti tárgyalásával és elfogadásával. S a célját is tudtuk, a célja alapvetően a jogalkalmazás során észlelt gyakorlati problémák, ellentmondások kezelése. Ez lett volna az alapvető cél.
Ehhez képest a benyújtott törvényjavaslatban a korábbi szabályozási célon túl bekerült egy sor újabb, kisebb-nagyobb, az adatigénylők jogait korlátozó és a TASZ szerint legalább két esetben a nyílt alkotmányellenességig is eljutó módosítás. A változások többsége egyébként arra irányul, hogy az adatigénylések ellehetetlenüljenek.
Két dologra hívnám fel a figyelmet e tekintetben. Az egyik az, hogy a közfeladatot ellátó feladat hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, és ez elutasítható a jövőben is. Kérdezem államtitkár urat, hogy ez valóban komoly-e. Mert itt tulajdonképpen arra hivatkoznak, hogy ha egy későbbi adat előkerül, akkor az megalapozza azt, hogy ez a hivatkozás a jövőben tíz évig előrángatható legyen.
A második komoly módosítás pedig az adatigénylés költségtérítésének a kiterjesztésére vonatkozik. Eddig az adatigénylés tekintetében tulajdonképpen csak a másolásért kellett fizetni, de most már akkor is kell fizetni, ha ez aránytalan mértékű munkavégzéssel jár.
(16.30)
Mit jelent az aránytalan mértékű munkavégzés? Miért jelent pluszmunkát, ha egy adathordozóról lekérjük az adatokat? Azt gondolom, ez nem jelenthet pluszterhet. Világosan látszik, hogy ezek a fenti módosítások jelentősen megnehezítik az adatkérők helyzetét. Éppen ezért kérdezem, hogy miért akarják mondvacsinált kifogásokkal kizárni a nyilvánosságot. Mi az, amit titkolnak, vagy esetleg már úgy gondolják (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy semmi sem tartozik a magyar állampolgárokra? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť