HORNUNG ÁGNES

Full text search

HORNUNG ÁGNES
HORNUNG ÁGNES nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Napjainkban kiemelkedően fontos lett a sport a társadalmi problémák kezelésében, így ennek megfelelően történt ennek a javaslatnak a módosítása.
A kormány az elmúlt években Magyarország anyagi lehetőségeihez mérten még nagyobb összegekkel támogatta a sportélet szereplőit, a sportfejlesztéseket célzó beruházásokat. Ennek megfelelően döntött a kormány arról, hogy a magyar állam a sporttevékenységhez kapcsolódó egyes reklám-, marketing- és közvetítési jogok mint vagyoni értékű jogok tekintetében kialakít egy, a szóban forgó jogok üzleti szempontú értékesítéséhez kapcsolódó új üzletágat.
A törvényjavaslat sportról szóló törvényt érintő módosítása a kormányzati szerepvállalás jogszabályi környezetét kívánja egyértelművé tenni azáltal, hogy a spotról szóló törvényben meghatározott, az ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok körét kibővíteni javasolja a sporttal összefüggésben lévő marketing- és reklámjogokkal.
(22.10)
Ennek a módosításnak az indoka, hogy a marketing- és reklámjogok legalább olyan szoros kapcsolatban állnak a sporttevékenységekkel, sportrendezvényekkel, mint a törvényben már ma is nevesített vagyoni értékű jogként kezelendő sportközvetítési és versenyszervezési jogok.
A törvényjavaslatnak tehát a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt módosító rendelkezése kizárólag a Szerencsejáték Zrt. részére biztosítja a sportesemények marketing- és reklámjogainak felhasználására kötött szerződések ellenértékének levonását a játékadóból. Teszi mindezt a megfelelő átláthatóság és a megfelelő nyilvántartás érdekében, arányosítva a levonási jog lehetőségét.
Ezen jogszabály 2016. január 1-jétől lép majd hatályba, így a Szerencsejáték Zrt. a módosított szabályok szerinti levonási jogát a havi gyakoriságú játékadófizetési kötelezettség elszámolási időszakának kezdőnapjától már ténylegesen alkalmazni is tudja. A törvényjavaslat továbbá a sportfejlesztési programok pénzügyi megvalósíthatósága és tervezhetősége érdekében módosítja a társasági adóról szóló törvényt. Garanciális rendelkezésként bevezetjük, hogy a látvány-csapatsportok támogatására tekintettel igénybe vehető adókedvezmény akkor lesz érvényesíthető, ha a támogató adózó ezt a szándéknyilatkozatban vállalja és kifejezi a sportszervezet részére. Ezzel kapcsolatban a korábbi vitákra reflektálva szeretném megjegyezni, hogy bár a szándéknyilatkozat megléte feltétele az adókedvezmény igénybevételének és a támogatási igazolás kiállításának, annak a támogató adózó szempontjából, tekintettel arra, hogy szándéknyilatkozatról van szó, jogi szempontból nincs kötőereje, azaz a támogatás esetleges elmaradása nem jár hátrányos jogkövetkezménnyel.
A tisztelt képviselőket szeretném kérni arra, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť